Vladislava Mašková

25. 4. 2024

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla ukončit svou činnost ve funkci. Informaci oznámila dnes v tiskové zprávě TOP 09.

Demise překvapila odborníky z řad vědecké komunity, kterým se s ministryní dobře spolupracovalo.

„S paní ministryní jsme měli velmi dobrou spolupráci, velice rychle se zorientovala v té problematice, což není jednoduchá záležitost. Měla snahu udělat potřebné změny. Pro mě je to překvapení a nemám z toho úplně radost,“ řekla předsedkyně Akademie věd ČR prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., dr. h. c..

Zažímalová ocenila mimo jiné legislativní kroky, o které se ministryně zasadila. Obává se však, aby změna na ministerském postu nezasáhla do přijetí nového zákona o výzkumu, který ministryně připravila.

Předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek k odchodu ministryně napsal na síti X: „Děkuji Heleně Langšádlové za nastartované projekty v oblasti výzkumu, které je teď potřeba dotáhnout. Osobně si nemyslím, že každý politik musí být vidět, proč bychom na tolik lidí měli koukat. Podstatné je, jak dělá svoji práci a jaké má výsledky. Je nezbytné, aby věda, výzkum a osvěta proti dezinformacím zůstaly mezi prioritami naší vlády,“ uvedl. 

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ocenil ministryni za to, že se zasazovala o propojení výzkumu s praxí.

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já jí za to děkuji,“ uvedl pro ČTK.

S využitím zprávy ČTK.

Přečtěte si také

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně
Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně

10 000 kroků denně pro lepší zdraví. Vědci odhalují, jak tento jednoduchý přístup snížuje riziko úmrtí a kardiovaskulárních onemocnění. Optimální počet kroků potřebný ke snížení zdravotních rizik se však může lišit v závislosti na věku.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů
Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem cizinců.

„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“
„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“

Nový filmový dokument Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl je venku. Epoch Times ve spolupráci s televizí NTD vyrobil snímek, který poodhaluje, jak americký filmový průmysl pomáhá prosazovat agendu nepřátelské velmoci kvůli vlastním zájmům, jaké to má důsledky pro budoucnost a co dělají odvážní jedinci, aby tento stav změnili.