Hlavní obsah

Těžká rána pro lyžování. Příště bez nás, došly peníze, hlásí Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V běžeckém lyžování, podobně jako třeba v biatlonu, patří Německo k velmocem. A to nejen co do výsledku svých reprezentantů, ale především finančním zázemím a mimořádně silným mediálním trhem. Příští sezonu se však poprvé po 24 letech nebude na německé půdě konat žádný závod Světového poháru v běžeckém lyžování.

Foto: Tomáš Kříž

Český lyžař Michal Novák (vpravo). Ilustrační foto.

Článek

Areály Oberstdorfu či Oberhofu často hostí elitní lyžařské akce, leč příští sezonu tomu tak nebude. Německý lyžařský svaz podle svých slov nemá na pořádání těchto podniků peníze v rozpočtu.

„Kalendář běžkařských závodů FIS na sezonu 2024/25 ještě nebyl schválen. Bude projednán až 8. května na mítinku v Portoroži a následně předložen ke schválení. Nicméně před pár týdny DSV (německý svaz) oficiálně stáhl žádost na pořádání Světového poháru pro příští sezonu. Podle mých informací k tomu bohužel došlo z finančních důvodů,“ vysvětlil pro německý server xc-ski.de český šéf závodů FIS v běžeckém lyžování Michal Lamplot.

„Na zimu 2025 už máme naplánovanou celou řadu akcí a už nyní jsme překročili rozpočet. A organizovat závody v menších disciplínách jako běžecké lyžování, severská kombinace nebo skikros by si žádalo další finanční prostředky. Rozhodli jsme se raději investovat peníze přímo do sportu samotného než do pořádání Světového poháru v běžeckém lyžování,“ vysvětlil pro stejné médium ředitel svazové komunikace DSV Stefan Schwarzbach.

„Samozřejmě je to velká škoda. DSV je skvělým organizátorem závodů a výborným partnerem. Navíc v Německu je velmi silná běžkařská komunita. A je tam také velmi silný televizní trh, což je pro nás mimořádně důležité. Doufám, že se SP do Německa co nejdříve vrátí,“ věří Lamplot.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.