Vladislava Mašková

25. 4. 2024

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík sdělil redakci Epoch Times: „Poškozená je převážná většina pěstitelů v Čechách a částečné škody jsou i na Moravě. S každým mrazivým dnem se škody zvyšují. Vyčíslení ztrát bude možné až s odstupem času, až se vše projeví. Opatření jsou běžně ovocnáři schopni dělat jen asi na 5 % ploch. Bohužel letos je vegetace kvůli teplé zimě i teplému předjaří velmi daleko a mráz ohrožuje všechny druhy, tedy celou plochu ovocných sadů. Navíc pokud je nutné protimrazová opatření dělat více než čtyři noci, tak náklady na záchranu úrody převyšují potencionální tržby za průměrnou úrodu a nedávají smysl.“

Podle Ludvíka jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Zničeno bylo zhruba 100 000 tun ovoce.

„My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce. Ovocnáři nemají na rozdíl od jiných podnikatelských oborů možnost ochránit se pojištěním pro případ poškození mrazem, jedná se o nepojistitelné riziko. Zásadní je tedy podle Ludvíka zajištění, aby podniky, včetně těch malých, vydržely do příštího roku, a to právě i s pomocí případných provozních úvěrů. „Určitě není naší ambicí, aby byly nahrazeny všechny škody,“ dodal Ludvík pro ČTK.

Nenecháme je padnout!

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se dnes setkal s pěstiteli ovoce z Vraňan a Daminěvsi. Na základě poznatků přislíbil pěstitelům pomoc: „Mrazy v kombinaci s urychlenou vegetací způsobily katastrofu pro ovocnáře, která nemá srovnání desítky let. Dnes jsem se sešel s pěstiteli a debatoval o nutné pomoci. Odhady škod přesahují 1 mld Kč. Rozhodl jsem o aktivaci programu pro řešení krizí. Nenecháme je padnout,“ říká na síti X.

Krizový program pro mimořádné události v zemědělství připravil v roce 2016 tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zemědělcům pomohl už v letech 2016, 2017 a 2019. 

Související články

Přečtěte si také

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně
Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně

10 000 kroků denně pro lepší zdraví. Vědci odhalují, jak tento jednoduchý přístup snížuje riziko úmrtí a kardiovaskulárních onemocnění. Optimální počet kroků potřebný ke snížení zdravotních rizik se však může lišit v závislosti na věku.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů
Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem cizinců.

„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“
„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“

Nový filmový dokument Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl je venku. Epoch Times ve spolupráci s televizí NTD vyrobil snímek, který poodhaluje, jak americký filmový průmysl pomáhá prosazovat agendu nepřátelské velmoci kvůli vlastním zájmům, jaké to má důsledky pro budoucnost a co dělají odvážní jedinci, aby tento stav změnili.