Dali byste si?

Máte rádi mexickou kuchyni?

Základním stavebním kamenem mexické kuchyně jsou tortilly. Malé, velké, křehké, hrubé, měkké, křupavé nebo třeba namáčené do dipu. Není se co divit, že jim moučná placka přirostla k srdci. Legendy totiž vyprávějí, že již před tisíci lety byla upečena první z nich. Úplně první tortillu totiž upekl mayský farmář svému vyhladovělému králi a zachránil jej tak od utrpení i smrti.
Původní Středoameričané také věnovali přípravě těsta velikou péči. Dokonce se naučili kukuřici přemývat a vařit ve vápenaté vodě (hydroxid vodíku Ca(OH)2), aby se vylepšila nejen chuť, ale také výživové hodnoty. Těsto samotné pak neslo název masa a porce na jednu placku odpovídala hroudě o velikosti golfového míčku.
Dnes už se ve většině oblastech dělá pomocí strojů a také se zavádějí i jiné plodiny jako základ těsta.
Ve Španělsku je nicméně stále patrná hranice vlivu amerických a arabských kultur. Na jihu Španělska používají k přípravě těsta cizrnu. Recept, kteří dovezli Římané, pocházel právě z arabského světa, jenž ovlivnil mnoho oblastí tehdejšího Španělska.

Zdroje: mayanmexocd.com