ČOI zajistila několik nebezpečných hraček. Byly staženy z prodeje kvůli nadlimitnímu obsahu olova a kadmia

Spousta různých hraček Billion Photos / Shutterstock.com

Česká obchodní inspekce na svých webových stránkách aktualizovala seznam nebezpečných dětských hraček, které se objevily na našem trhu. Podle inspekce se jedná o zdravotně závadné hračky, které mohou pro děti představovat velké riziko. A v ohrožení je i životní prostředí. O jaké hračky se jedná a nemáte je náhodou doma? Pokud ano, vraťte je obchodníkovi!

Přečtěte si také

Ikonická omáčka z kořenové zeleniny: Luxusní svíčková se skvěle hodí na slavnostní příležitosti

Pravidelné kontroly ČOI

Česká obchodní inspekce při svém nedávném šetření zjistila, že se v českých obchodech objevilo několik hraček, které nesplňují zdravotně-bezpečností normy. Podle vyjádření mluvčího české obchodní inspekce (ČOI) se kontroloři s tímto pochybením potýkají dnes a denně, a proto pravidelně provádějí kontroly, aby se možnému riziku mezi dětmi zabránilo.

Dřevěné hračky New Africa / Shutterstock.com

Dětské autíčko na baterky

Jako první zajistila Česká obchodní inspekce hračku na baterie, která se prodává pod názvem Auto obracející se. Jedná se o hračku na baterie 2 x AA, určenou pro děti starší 3 let. Hračka je prodávána bez obalu a na spodní straně byl přilepen štítek s informacemi.

Zkoušky, které provedla zkušební laboratoř, odhalily některé nebezpečné látky. Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 77,6 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %.

Elektronické klávesy

Další nevhodná hračka byla zajištěna ČOI pod názvem Hračka na baterie Elektronické klávesy. Jedná se o plastovou hračku na baterie AA 4 x 1,5 V ve tvaru elektronických kláves, určenou pro děti starší 3 let. Hračka má 31 kláves, 6 demo verzí, 8 tónů atd. Hračka je prodávána v papírové krabici s vyznačenými písemnými informacemi.

Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 66 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % a mnohonásobné překročení obsahu kadmia až na hodnoty 0,0661; 0,0558; 0,0367 % oproti povolené limitní hodnotě 0,01 %.

Dětská pistole Česká obchodní inspekce

Dětská pistole

Další zajištěná hračka, která neodpovídá zdravotním a bezpečnostním normám, je hračka, která se prodává pod názvem Pistole 78090. Jedná se o plastovou hračku ve tvaru pistole, určenou pro děti od 3 let. Hračka obsahuje nevyměnitelné baterie. Byla prodávána v průhledném plastovém obalu a byl k ní připevněn papírový štítek s informacemi k používání výrobku.

Zkoušky, které provedla zkušební laboratoř, odhalily některé nebezpečné látky. Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 77,9 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %, a kadmia až na hodnotu 0,1812 % oproti povolené limitní hodnotě 0,01 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

ČOI bude i nadále kontrolovat výrobky

Česká obchodní inspekce ve svých kontrolách rozhodně nepoleví a upozorňuje na to, že se na prodejce i výrobce hraček i do budoucna zaměří. Stejně tak ve výše uvedených třech případech Česká obchodní inspekce uložila ochranné opatření, a to ve formě zákazu distribuce a prodeje nevhodných výrobků.

Dále tyto nevhodné výrobky inspektoři nahlásili na příslušné úřady a informace o zdravotní a veřejné závadnosti byly zveřejněny v systému Safety Gate, ve kterém se mohou lidé dočíst, zda jejich hračka odpovídá normě či nikoliv.

Zdroje: ČOI, Safety Gate, Kupi