IndiGo objednaly až 100 letadel Airbus A350-900

  • 26.04.2024 07:17

Indická nízkonákladová společnost IndiGo (InterGlobe Aviation) rázně vykročila do další kapitoly svého rozvoje. IndiGo objednaly 30 letadel Airbus A350-900 a zajistily si kupní práva na dalších 70 exemplářů. Reuters odhadují, že hodnota objednávky je okolo 9 miliard dolarů. První dodávky jsou očekávány v roce 2027.

Největší letecká společnost Indie tak potvrzuje své ambice expandovat na dálkové linky a konkurovat v tomto segmentu společnosti Air India. Na domácím trhu drží IndiGo 60% podíl.

Společnost touto objednávkou posílila strategické partnerství s Airbusem, který je exkluzivním dodavatelem tryskových letadel pro IndiGo. Letecká společnost nyní provozuje asi 367 letadel řady A320ceo/neo. IndiGo mají u Airbusu pevné objednávky na bezmála 1000 letadel.

Vloni na výstavě v Paříži IndiGo objednaly 500 letadel řady A320neo. Jde o největší jednotlivou objednávku v historii civilní dopravy.

Na dálkových linkách IndiGo v posledních letech opatrně „testovala vody“, a to prostřednictvím dvojice pronajatých letadel Boeing 777-300ER od Turkish Airlines. Jedná se o pronájem ACMI, to znamená včetně posádek, údržby a pojištění. Zkušenosti na linkách z Dillí a Bombaje do Istanbulu potvrdily rozhodnutí expandovat na dálkové linky.

Jde o významný strategický tah, kterým se IndiGo stávají jednou z mála nízkonákladových společností, která rozšíří koncept nízkonákladové dopravy i na dálkové linky.

IndiGo se v dubnu staly třetí nejhodnotnější světovou společností, když předstihly v tržní kapitalizaci společnost Southwest Airlines. Na druhém místě jsou Delta Air Lines, nejhodnotnější světovou leteckou společností je Ryanair. Hodnota společnosti IndiGo dosáhla 10. dubna 17,5 miliardy dolarů. V letošním roce cena akcií společnosti vzrostla takřka o 29 %.

Podle prognózy společností Airbus a Boeing má být Indie během následujících 20 let největším odbytištěm dopravních letadel a odsunula tak na druhé místo Čínu. Obří objednávky společností Air India, IndiGo či Akasa Air tyto prognózy zatím potvrzují. (Foto: Airbus, Aviationa2z, Victor Tango Aviation, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace