Hlavní obsah

Kniha o Zemanovi usvědčuje Hrad ze lži. Když byl v nemocnici, Ovčáčkovy žalmy byly namístě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajné spiknutí, které mělo souviset s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana na podzim roku 2021 a které popisuje nedávno vydaná publikace s názvem Spiknutí, prezentuje především pohled autorů a Zemanova okolí, jak by si přáli tuto epizodu interpretovat. Z knihy samotné přitom vyplývá, že zdravotní stav hlavy státu, o němž úředníci Hradu mlžili, byl skutečně velmi vážný, v knize se mluví o tom, že Zeman svedl „životní zápas“.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

Na jednu stranu kniha předestírá Zemanův tehdejší zdravotní stav, který bezprostředně po sněmovních volbách vyústil v několikatýdenní hospitalizaci, jako drobnou zdravotní indispozici, již se média a část politiků pokusily zveličit. Na druhou stranu je ale kniha plná důkazů o tom, že situace, ve které se tehdejší hlava státu ocitla, byla skutečně vážná.

Zeman byl nejprve v druhé polovině září 2021 osm dní hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde už předtím v minulosti absolvoval rekondiční pobyt. Hrad důvody hospitalizace nekomentoval, pouze zmínil dehydrataci a mírné vyčerpání.

K další hospitalizaci došlo v neděli 10. října. Zeman byl nedlouho po povolebním jednání s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO) odvezen sanitkou do ÚVN. Podle autorů knihy, odvolávajících se na Zemanovo okolí, šlo o plánovanou hospitalizaci, kdy se Zeman podvolil nabádání blízkých a souhlasil s pobytem v nemocnici.

Výjimečně si můžu dát skleničku, přiznal Zeman

Domácí

Němá barikáda na Hradě

V souvislosti s převozem prezidenta do ÚVN se podle knihy měla začít odvíjet konspirační linie, v níž figurují lékaři, média i tajné služby.

Zájem novinářů o prezidentovo zdraví byl ale vzhledem ke stavu, v němž jej mohla veřejnost vidět na snímcích z voleb, pochopitelný, stejně jako zájem o Babišovo vyjádření po schůzce v Lánech.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Volební komisař navštívil prezidenta Miloše Zemana v Lánech (snímek z 8. října 2021)

To se nekonalo, nicméně příjezd a odjezd sanitky média zmobilizovaly, a novináři tak mohli sledovat, jak prezidenta v bezvládném stavu přijali na Klinice intenzivní medicíny ÚVN. Zatímco představitelé prezidentské kanceláře ex post tvrdili, že prezident usnul, záběry ukázaly, že lékaři při transportu prezidentovi drží hlavu ve vzpřímené poloze.

„V té době jsem spal. O mně je známo obecně, že rád spím a využívám k tomu každé možné příležitosti,“ uvedl v knize Zeman a i jeho okolí zdůrazňovalo, že v Lánech byl prezident v bdělém stavu.

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Domácí

Autoři věnovali v této souvislosti nemalou pozornost také Novinkám, které záběry zveřejnily a ponechaly je u článku s vysvětlením, proč je ve veřejném zájmu mít konkrétní informace o zdravotním stavu hlavy státu.

Zemanův ošetřující lékař a šéf ÚVN Miroslav Zavoral k hospitalizaci uvedl pouze to, že „důvodem jsou komplikace chronického onemocnění“, a to, že prezident „je hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny“. Hradní mluvčí se omezil na tweet, v němž požádal média o „citlivý přístup“.

Den nato nemocnice uvedla, že prezident je „ve stabilizovaném stavu“. Hrad Zemanův stav nekomentoval, což mluvčí Ovčáček v knize vysvětlil tak, že zvolil „minimalistickou, až mikroskopickou komunikační politiku“.

Z ne zcela zřejmých pohnutek v úterý 12. října Ovčáček popsal, že „pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi“. Nadto tvrdil, že Zeman poobědval „meruňkové buchty“ a na další den „si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší“.

O prezidentových obtížích se tehdy veřejnost nedozvěděla a rovněž v knize se zmiňuje nejčastěji únava způsobená dehydratací a nechutenstvím, které bylo spojené se špatným trávením.

Foto: Michaela Feuereislová, novinky.cz

16. 4. 2024 Praha, Arcibiskupský palác, křest knihy Spiknutí

Je Zeman schopen vykonávat funkci prezidenta? Informaci nedá Hrad ani lékař

Domácí

Tak své obtíže popisoval ex post i Zeman. Rovněž podle jeho právního zástupce Marka Nespaly vlastně nebyl prezident léčen, nýbrž vyživován (s. 242).

Na jedné straně se autoři pozastavují nad tím, proč byl Zeman hospitalizován na jednotce intenzivní péče, na straně druhé ale exprezident konstatoval, že když jej přivezli do nemocnice, „tak to nevypadalo dobře“. Podle Ovčáčka se jednalo o „životní zápas“ (s. 218), přičemž prognóza u tohoto druhu onemocnění bývá „dosti špatná“ (s. 226).

Takto Hrad informoval o zdraví prezidenta. Brífink kancléře Vratislava Mynáře z 21. října 2021Video: Novinky

Cirhóza

Více se veřejnost o zdravotním stavu hlavy státu dozvěděla až na základě zprávy konzilia zveřejněné 5. listopadu. „Prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem,“ řekl šéf konzilia Tomáš Zima.

„Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné, upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné,“ dodal s tím, že prezidentovi se dostává špičkové péče, a všichni členové konzilia vyslovili souhlas se stanovenými diagnózami i léčebnými postupy.

Z částí nedatovaných závěrů konzilia, které byly v knize se Zemanovým souhlasem zveřejněny, mimo jiné plyne, že v otázkách stravy a hygieny byl „závislý na péči druhých“. Naznačeny jsou i problémy s játry.

Zeman leží na ARO, Ovčáček sdílí výzvy k modlitbám

Domácí

Ty potvrdil i jeden z členů konzilia Pavel Pafko, který hovořil o „chronickém jaterním onemocnění“ a nepřímo uvedl, že Zeman trpí cirhózou jater.

To v knize zmiňuje i právník Nespala: „Nakonec se zjistilo, že jediný ‚padouch‘ v případu je profesor Pavel Pafko, který řekl, že má pan prezident cirhózu. Tu sice má, ale je otázka jakou, protože ta je blíže neurčená. Může být stejně tak z alkoholu, nebo z dlouhodobého užívání většího množství farmak.“ (s. 243)

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman na oslavě 80. narozenin Václava Klause

O tom, že by Zeman dlouhodobě užíval větší množství farmak, není na rozdíl od jeho příchylnosti k alkoholu, kterou se dlouhodobě netajil, nic známo. Ostatně i jeho přítel a předchůdce na prezidentském postu Václav Klaus dal již počátkem října Zemanovy zdravotní obtíže do souvislosti s „jaterním problémem“, respektive „s jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé“.

Zemanova „žena ve žlutém svetru“ na zámku v Lánech končí

Domácí

Právník Nespala v knize ex post ostatně zpochybnil ustavení lékařského konzilia, neboť k tomu podle něj Zeman nedal souhlas a ze zdravotní dokumentace ani ze seznamu provedených výkonů „vůbec nevyplývá, že by konziliární vyšetření nebo lékařský zásah měly být“ (s. 241).

Vraťme se do 5. listopadu. Po necelém měsíci pobytu na JIP absolvuje Zeman telefonický hovor s Babišem a rozhovor pro stanici Frekvence 1. V něm tvrdí, že se cítí „naprosto normálně“.

Z nemocnice do domácího ošetřování byl nicméně propuštěn až 27. listopadu, a to na vlastní žádost. Péči o něj převzala soukromá společnost provozující síť center pro seniory, byť UVN doporučovala pokračovat v hospitalizaci. Šéf konzilia Tomáš Zima tehdy uvedl, že prezidentův stav bude i nadále vyžadovat nepřetržitý zdravotní dohled.

Problém měl být podle Zemana pouze v tom, že mu „nechutnalo jíst“. Přitom kvůli tomu strávil měsíc a půl v nemocnici. Prostě spiknutí…

Foto: Twitter

Miloš Zeman v nemocnici (snímek ze 17. listopadu 2021)

Reklama

Výběr článků

Načítám