Při opravě D1 přes ně vedly objížďky. Začíná práce na poničených okreskách na Vysočině

Události v regionech: Opravy silnic poničených při rekonstrukci D1 (zdroj: ČT24)

Obyvatelé obcí na Vysočině se dočkají opravy silnic, které poničily těžké stroje při budování dálnice D1. Přes obce totiž vedly objížďky. Práce na dálnici sice skončily už před třemi lety, teprve teď ale stát rozhodl o uvolnění dotace. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přispěje na opravy krajských komunikací na Pelhřimovsku, Humpolecku a Velkomeziříčsku sto milionů korun, tedy zhruba 75 procent nákladů.

Silnice u Velešova sloužila před pár lety jako objízdná trasa během rekonstrukce dálnice D1. Teď je poničená. Práce na opravách měly začít po dokončení modernizace dálnice, dosud se ale nic nestalo.

Někteří obyvatelé si také stěžují na poničené příjezdové cesty, na kterých se otáčela nákladní vozidla a těžká technika. „Dopředu jsme věděli, že návozové trasy budou poměrně zatíženy těžkou dopravou, zejména tam, kde jsou kamenolomy,“ okomentoval ředitel správy a údržby silnic Kraje Vysočina Radovan Necid.

Část tras už silničáři opravili. „První část je průtah Větrného Jeníkova, který už jsme opravovali v loňském roce,“ sdělil Necid. Zatím je ale hotových úseků málo.

Po třech letech čekání na opravy končí. Podle ŘSD mohou za prodlení tři faktory. „Zaprvé je to zajištění finančních prostředků, zadruhé projektová příprava jedné každé konkrétní opravy a zároveň, a to bylo nejvážnější, shodnout se s krajem na přesné identifikaci skutečných úseků, které byly poškozeny během modernizace,“ vyjmenoval ředitel ŘSD Jan Rýdl.

Ke shodě nakonec došlo, a tak práce na silnicích začnou ještě v letošním roce. Celkem bude opraveno asi třicet kilometrů silnic. ŘSD uhradí 75 procent nákladů, zbytek doplatí kraj.