Jak poznat závislost na alkoholu? Prozradí ji sedm varovných signálů, kterých si hned všimnete

Závislost na alkoholu má devastující účinky nejen na tělo, ale také na lidskou psychiku. Některé zprvu nenápadné příznaky však mohou napovědět, že se daný jedinec potýká se závažnými problémy. O jaké signály, které se projevují především ve tváři závislého, se jedná? Seznam projevů, při nichž byste měli zbystřit, představil web Nový čas.

S alkoholem se potýká nespočet lidí napříč světem. Kromě narušení duševní rovnováhy může přinést i vážné zdravotní komplikace, které se s člověkem mohou táhnout až do konce života. Může jít třeba o nádorové onemocnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svědění, zarudnutí a pálení. Na jaře přibývá zánětů očí, jak jim předejít?

Podle lékařů je na vzestupu třeba rakovina jícnu, kterou ročně onemocní na 800 Čechů. „Na vině je souběh tří faktorů, kterými jsou nadváha, kouření a alkoholismus,“ sdělil pro CNN Prima NEWS přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM a poslanec Julius Špičák (ANO).

Nadměrné pití alkoholu může prozradit těchto sedm znaků, které se vlivem dlouhodobé konzumace projeví na lidském těle. Jde však spíše o varovné signály, které mohou napovědět, že váš blízký může bez vědomí okolí svádět vnitřní boj se závislostí, připomíná web Nový čas.

Výrazně rudá kůže na obličeji

Zčervenalá pokožka v oblasti tváře je typickým a viditelným znakem dlouhodobého požívání alkoholu. Dochází k němu, když tělo odbourává zkonzumovaný alkohol a v organismu se začnou hromadit toxiny, konkrétně acetaldehyd. Tělo na to zareaguje roztáhnutím krevních cév.

I když se může jednat rovněž o reakci obličeje na vyšší teploty, ve spojení s dalšími symptomy je vhodné zpozornět.

Pavučinové žilky

Nadměrné pití může také vést k popraskání kapilár ve tváři, a to nejvíce v oblasti nosu a lící. Vlivem toho vznikají takzvané pavučinové žilky, které nabývají na velikosti s konzumací alkoholu. Po delší době se dokonce u člověka může projevit takzvaná teleangiektázie („hnízda“ rozšířených vlásečnic prosvítajících kůží), jež může být i trvalá.

Napuchlá tvář

Tento stav je způsoben dehydratací a reakcí organismu na přítomnost toxinů. Jelikož je alkohol močopudný, vede přílišné pití k tomu, že se tělo snaží zadržet co nejvíce vody. V případě trvalejší konzumace se však nejedná pouze o jeden z hlavních projevů po prohýřené noci, ale o stálou část celkového vzhledu. S tím souvisí i náhlé ztloustnutí.

Žlutá bělma, nažloutlý odstín kůže

Alkoholismus zanechává nenávratné škody zvláště na játrech. Orgán je přitom zodpovědný za detoxikaci organismu. Jedním z výrazných symptomů je tedy nažloutlý odstín nejen očního bělma, ale i pigmentu. Výrazná změna odstínu také jasně napovídá, že játra nefungují tak, jak mají.

Špatná pleť

Pleť jedince závislého na alkoholu se většinou vyznačuje nejrůznějšími problémy odvislými od celkové dehydratace. Mezi ně se řadí třeba suchá a hrubá pokožka, na které se může vyskytnout i akné. Povrch těla totiž ztrácí na své pružnosti a předčasně se opotřebovává.

Načervenalé oči

I v tomto případě může vést nadměrná konzumace alkoholu k rozšíření cév, které tak na první pohled působí jako popraskané. Tento symptom po detoxikaci těla zpravidla zmizí, ale u notorických alkoholiků se jedná o trvalý projev.

Tmavé kruhy pod očima

Stálá „hladinka v krvi většinou vede k nekvalitnímu spánku. Alkohol totiž narušuje celkový cyklus regenerace těla a brání v dostatečném odpočinku. Pokožka pod očima tak vlivem nedostatku kvalitního spánku ztmavne, zvrásní se a cévy vystoupnou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strašák jménem opičí neštovice. Stačí jeden případ a můžou se dostat i k nám, naznačil Prymula

Tagy: