Rivalové

Rivalové Zdroj: Metro Goldwyn Mayer Pictures

Prázdný lahváč pro děti, Zendaya se dvěma kluky a smyslný štětec Helen Beardové pro dospělé

Cukroušek Colin Farrell na Apple TV+, erotikou zářící Helen Beardová v DSC, Jazzanova na Karláku. Začíná sezóna festivalů, byli jsme v Benátkách na Biennale Arte, ujíždíme na počítačové hře Tatínku, promiň…

V tištěném Reflexu vedle prvních postřehů z Benátek vyzpovídal Marek Gregor slovenského malíře Andreje Dúbravského. Otiskujeme též výsostně spokojenou recenzi nového seriálu s Colinem Farrelem Sugar i knihy Andrewa Lawlera Co skrývá Jeruzalém.

Svět se mění, a tak s příchodem máje už odkvétají šeříky, ale také začíná festivalová sezóna. Na Anifilm pojedeme do Liberce, na Fest1val do Vítkovic, na Mladí ladí jazz vyrazíme na Karlovo náměstí a od 1. května nás uvidíte na United Islands na nejrůznějších místech po Praze.

Pytel se rozsypal s výstavami, včera byly otevřeny hned dvě – v Paláci Kinských a v Domě U Kamenného zvonu – na Staroměstském náměstí. Chystá se otevření velkého projektu o Timu Burtonovi v Obecním domě... 

A nezapomeňte někam vyrazit na čarodějnice a o den později políbit své partnery pod kvetoucím stromem. A choďte do kina, na koncerty, čtěte knihy, hrajte počítačové hry a nezapomeňte na seriály, vyrojilo se jich docela dost!

Pokračování 2 / 17

SERIÁL

Video placeholde
Seriál Sugar • Apple TV+

Kateřina Kadlecová: Vyvoněný Colin Farrell

Já vím, máte toho moc: sledujete na Netflixu Ripleyho a na HBO vám právě začali vysílat Sympatizanta, sedmidílný seriál o napůl francouzském a napůl vietnamském komunistickém špionovi v posledních dnech vietnamské války a po jeho exilu do USA… Jenže na Apple TV+ zítra poběží čtvrtá z osmi epizod Sugara! Titulní roli soukromého detektiva Johna Sugara parádně ztvárnil jeden z nejznámějších irských herců Colin Farrell. Sugar bydlí v nejdražších hotelích a jeho šéfka Ruby (tu hraje Kirby Howell-Baptiste) o něj co do zásobování zbraněmi a auty pečuje podobně jako Alfred o Batmana. Ačkoli typově je John podobný spíš Jamesi Bondovi: je ultra charismatický, vyšetřuje zásadně v obleku, chová se vybraně, střílí, jen když opravdu musí, a umí to s alkoholem i se ženami. A miluje filmy, takže když dostane od svého idola, legendárního hollywoodského producenta Jonathana Siegela zakázku, aby našel jeho milovanou vnučku, pětadvacetiletou krasavici s pošramocenou pověstí, vynasnaží se. I proto, že mu krásná Olivia připomíná jeho sestru… Celé se to trochu zkomplikuje, když se do vyšetřování začne plést Oliviin otec, nepříliš úspěšný producent Bernie a její nevlastní bratr, ještě o něco podřadnější herec David. Nehezký nález v kufru Oliviina auta a její macecha Melanie (Amy Ryan) propojí případ zmizelé dívky s dalšími, které dopadly ještě o něco tragičtěji. Očekávám, že se to celé po třech úvodních epizodách, které zatím mají diváci k dispozici, dost rozjede. Seriál showrunnera a scenáristy Marka Protoseviche (napsal scénáře snímků jako Cela, Oldboy, Poseidon nebo Já, legenda) a oceňovaných režisérů Fernanda Meirellese a Adama Arkina rozpoutá u vás v obýváku noirovou atmosféru zkaženého L.v A. s kapkou nostalgie po starých dobrých časech.

Sugar, USA, Apple TV+, od 5. dubna

Pokračování 3 / 17

FESTIVAL

JazzanovaJazzanova | Mladí ladí jazz

Vojtěch Rynda: Mladí ladí jazz na Karláku

Víte, že 30. 4. je Mezinárodní den jazzu? Přijďte ho oslavit na pražské Karlovo náměstí, kde proběhne další ročník festivalu Mladí ladí jazz – pod širým nebem, vstup zdarma. Vystoupí berlínští Jazzanova, belgická freejazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Vrcholem akce bude vystoupení skupiny Prago Union s frontmanem Katem, doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů. „Festival je opět koncipován jako setkání s předními domácími i zahraničními formacemi, které jazz prezentují v jeho nejaktuálnější podobě s přesahy do mnoha jiných žánrů, včetně elektroniky, funku nebo rapu,“ říká ředitel akce Jan Gregar. Stejně jako v předchozích letech bude program živě přenášet Český rozhlas Vltava, o moderaci se postarají David Brada, Jan Gregar, Marta Kloučková a Sára Vondrášková.

Mladí ladí jazz, hlavní scéna na Karlově náměstí, Praha, 30. dubna

Pokračování 4 / 17

VÝSTAVA

Helen Beardové: Topografie touhyHelen Beardové: Topografie touhy | DSC Gallery

Marek Gregor: Oslava erotiky

Už jen do konce příštího týdne bude v DSC Gallery k vidění výstava erotických obrazů dvaapadesátileté anglické autorky Helen Beardové, kterou před pár lety nastartoval Damien Hirst. Do Prahy ji přivezla kurátorka Jane Nealová, jež výstavě dala jméno Topografie touhy s podtitulem Chci vědět, co je vášeň. Chci ji cítit vší silou, který je citátem z knihy Aldouse Huxleyho Konec civilizace: aneb Překrásný nový svět z roku 1931. Větší článek o výstavě si můžete přečíst v příštím čísle Reflexu, které vyjde ve čtvrtek 2. května. Jane Nealová tam mimo jiné popisuje, že erotizující Helen Beardová „povyšuje touhu do roviny čistého potěšení bez zátěží a úzkostí“. 

Helen Beardová: Typografie touhy, DSC Gallery, Praha, do 5. května 

Pokračování 5 / 17

LITERATURA

Šikmý kostel 3Šikmý kostel 3|nakl. Bílá vrána

Kateřina Kadlecová: Třetí a poslední Šikmý kostel je tu!

Prozaička Karin Lednická (1969) vydala kdysi jako šéfredaktorka nakladatelství Domino desítky dobrých knih, ale sama napsala „jen“ čtyři; i tak je v posledních čtyřech letech jednou z čtenářsky nejúspěšnějších tuzemských autorek. Osmnáctého dubna vyšel poslední, třetí díl její „románové kroniky ztraceného města“ Šikmý kostel. Dalších více než šest set stran předestírá těžké osudy původních hrdinů i jejich potomků, obyvatel již zaniklého hornického města Karwiné. Ocitáme se v letech 1945–1961 na národnostně i názorově rozbitém Ostravsku a rovnýma nohama skáčeme tam, kde jsme před třemi lety přestali číst. Té ukradli Němci chlapečka, tuhle znásilnil sovětský „osvoboditel“, těmhle nacisté zavraždili ty nejbližší, ta není dcerou své matky, tenhle odchází od ženy, protože nemůže snést její smutek… Až o notný kus dál začnou klasická zvěrstva StB, umlácení faráři, výhrůžky, agitace, konfiskace. Karin Lednická získala před třemi lety Cenu ÚSTR za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin a je fakt, že si člověk mnohé připomene. Doporučuji tudíž knihu servírovat též komoušům a chcimírům; ideálně s ledem na rozpálené tváře, jistě se budou při četbě některých pasáží stydět.

Karin Lednická: Šikmý kostel 3, Bílá vrána, 2024

Pokračování 6 / 17

POČÍTAČOVÁ HRA

Hra Tatínku, promiňHra Tatínku, promiň | Fulqrum Publishing

Jan Studnička: Tatínku, promiň

Pokračování artově i mechanicky mimořádně vyvedené doomovky (nebo jak říkají mladí „boomer shooter“ Forgive Me Father je konečně tady. Pokud vás zajímá lovecraftovský příběh kněze propadlého šílenství, za něhož jste mohli hrát v prvním díle, pokračování ho rozvíjí, ale většina hráčů tu není kvůli příběhu. Je tu kvůli tisícovkám a tisícovkám nepřátel, vysokooktanové adrenalinové akci, fantastickému odemykatelnému arsenálu a nádhernému komiksovému vizuálu. A to všechno ve dvojce najdete, i spousty dalšího – Cthulhu Mythos monster, střelby, metalu…

Forgive Me Father 2, Fulqrum Publishing, 2023

Pokračování 7 / 17

SERIÁL

Video placeholde
Seriál Sobík • Netflix

Jitka Menclová: Sobík, stalking a 41 tisíc sexuálně podbarvených zpráv

Dokážete si představit, jaké by bylo dostat 41 tisíc textových zpráv během krátké doby? Denně desítky a některé z nich silně sexuálně orientované. Přesně tolik jich obdrží hrdina jménem Donny Dunn nové netflixové minisérie Baby Reindeer (česky Sobík). Příběh, který je založený na true story, se začne odvíjet od nevinného pozvání na čaj. Záhy se ale rozjede do těžko uvěřitelných obrátek, kdy neúspěšný komik a jeho „ctitelka“ roztáčí kolo různých situací. Ukazují přitom sílu traumat ukrytých kdesi hluboko v lidském podvědomí. Co přesně nutí lidi druhé milovat až za hrob a ty jiné zase jim to dovolovat? Sedmidílnou sérii jsem na Neflixu zhltla během jednoho víkendového dne. Po vygooglování seriálu, který je na této platformě žhavou novinkou, mě čekalo ještě jedno překvapení: čtyřiatřicetiletý Richard Gadd, představitel hlavního hrdiny, je opravdu tím, komu se vyprávěný příběh stal. Za mne skvělý počin, v dnešní době jistě žhavé téma. Pokud si stejně jako já libujete v psychologicky laděných filmech, rozhodně jděte do toho.

Sobík (Baby Reindeer), Velká Británie, 7 dílů, Netflix, od 11. 4.

Pokračování 8 / 17

DIVADLO

Představení Okamžik Cirku La PutykaPředstavení Okamžik Cirku La Putyka | Cirk La Putyka

Jana Bohutínská: Patnáctiletý cirkusový okamžik

Cirk La Putyka slaví celých patnáct let od založení. Při té příležitosti chystá inscenaci Okamžik, navazující na dřívější Cesty, a to v režii Maxima Komarova z Finska. Na jevišti slibuje soubor pětatřicet účinkujících, mezi nimiž jsou jak dlouholetí členové company, tak mladá akrobatická krev. Z hlediska disciplín půjde o všehochuť od vzdušné akrobacie přes žonglování po chůzi na střepech či teeterboard. A bude se i tančit. Své umění předvedou akrobatky a akrobaté spolu s kapelou CLPBND. 

Okamžik, Šapitó Azyl78, Výstaviště Holešovice, 2.–25. 5.

Pokračování 9 / 17

FESTIVAL

MC GeyMC Gey | United Islands of Prague

Marek Gregor: Od středy do soboty na Ostrovy 

United Island se na čtyři dny vrací do Prahy. Pořadatelé upozorňují na polského zpěváka a producenta Baasche, slovinskou pop-rockovou kapelu LPS či maďarské Freakin´ Disco, jejichž hudba má prý takovou sílu, že návštěvníky vystřelí až do vesmíru. Českou scénu zastoupí Glad For Today. Ben Cristovao se Sofianem Medjmedjem nebo čerstvý držitel Anděla Mc Gey, Celou verzi programu najdete na www.unitedislands.cz

United Islands of Prague, 23 pódií na Střeleckém a Slovanském ostrově, na Janáčkově nábřeží a v 10 klubech od Ďáblic přes Holešovice až po Jižní město, Praha, 1.–4. května 

Pokračování 10 / 17

FESTIVAL

Van Gogh na AnifilmuVan Gogh na Anifilmu | Anifilm

Vojtěch Rynda: Anifilm rozhýbe Lhotáka či van Gogha

Jedním z taháků nadcházejícího festivalu animované tvorby Anifilm je nesoutěžní sekce Fine–Art–Animation. Představí, jak může animace oživit výtvarná díla a dát jim nový rozměr, a to prostřednictvím tvůrců, jako jsou Paul Grimault, Jean-François Laguionie, Joanna Quinnová, Jurij Norštejn, Norman McLaren a další. Dojde třeba na filmy od Kamila Lhotáka, ale i na neznámé rarity, za nimiž jako výtvarníci stojí Kája Saudek nebo Adolf Hoffmeister. Osobně své filmy představí porotce Hugh Welchman, který společně s Dorotou Kobielovou natočil výtvarně výrazné filmy S láskou Vincent (2017) a Jagna (2023). V souvislosti s tématem proběhne v Oblastní galerii Liberec výstava Milorada Krstiće, dalšího člena poroty, slovinsko-maďarského umělce a autora filmu Sběratel Ruben Brandt.

Anifilm, Liberec, 7.–12. 5.

Pokračování 11 / 17

VÝSTAVA

Film Planeta PrahaFilm Planeta Praha | Aerofilms

Klára Čikarová: Olezlý spacák a prázdný lahváč

Několikaletý projekt Planeta Praha, který mapuje vztahy mezi živočichy, rostlinami a lidmi uprostřed velkoměsta, se po stejnojmenné knize (vyd. Jakost) a filmu (produkce Kuli Film) rozrostl o interaktivní výstavu v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP). Na projekční stěně mohou návštěvníci pomocí speciální baterky odkrývat nečekané obyvatele Prahy a díky virtuální realitě se podívají, jak by město postupně pustlo poté, co by je opustili všichni lidé. Exponáty, jako je olezlý spacák, ohryzaná větev, prázdný lahváč nebo špinavá ponožka, mohou na první pohled vypadat podezřele, ale ve vztahu člověka k městské krajině hrají důležitou roli. Jakou, vysvětlují vtipné doprovodné texty botanika Jana Alberta Šturmy, přírodovědce Ondřeje Sedláčka a dokumentaristy Jana Hoška. Výprava do městské divočiny potrvá v CAMPU do konce prázdnin.

Planeta Praha, CAMP, do 1. 9. 

Pokračování 12 / 17

DIVADLO

Puntíkování v Národním divadlePuntíkování v Národním divadle|Národní divadlo

Kateřina Kadlecová: Puntíkování v Laterně Magice

Jeviště Nové scény Národního divadla opět zaplní drobotina! Díky hodinovému tanečnímu představení s názvem Puntíkování, které tu v neděli 5. května od 18 hodin odehraje líbeznická Taneční škola Dany Gregorové. Někdejší sólistka ikonické taneční skupiny UNO, dnes choreografka mnoha desítek filmů, oper a divadelních i muzikálových představení, tu už loni se svými žáky uvedla představení Panenka, s nímž pak soutěžili v portugalské Braze na Dance World Cupu v konkurenci dětských souborů z pětapadesáti států. Ale zpět k Puntíkování, které má potenciál oslovit a pro umění získat především holčičky školou povinné. Představení je inspirováno fenomenální, už pětadevadesátiletou japonskou umělkyní Jajoi Kusamaovou a tanečnice v jednobarevných kostýmech se jakožto puntíky budou ve světle barevných reflektorů skládat v obrazce… Jdeme s dcerkou a těšíme se: všeobecně srozumitelný jazyk tance, pro děti na jevišti i v hledišti snesitelná stopáž plus ta dojemná závěrečná děkovačka a pugéty od pyšných rodičů.

Puntíkování, Nová scéna ND, 5. 5.

Pokračování 13 / 17

LITERATURA

Velký teror na Ukrajině 1937–1938Velký teror na Ukrajině 1937–1938 | Academia

Jaroslav Šajtar: Velký sborník o velkém teroru

Už déle než dva roky se Ukrajina nalézá v centru pozornosti médií kvůli jejímu statečnému odporu, jejž klade ruské agresi. Tato nešťastná země však prošla martyriem i v minulém století. Přesto nelze tvrdit, že by náš knižní trh zaplavovala kvalitní literatura věnovaná její historii. Editoři Jan Dvořák, Anna Chlebina, Andrij Kohut a Anna Morhun vydali v Nakladatelství Academia, Ústavu pro studium totalitních režimů a Resortním státním archívu Bezpečnostní služby Ukrajiny sborník dokumentů Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny. Čítá sto dokumentů NKVD v ruském originále a českém překladu částečně doprovázených souběžným ukrajinským textem. Víte, že sovětský režim zavraždil na Ukrajině přes 660 Čechů? Představuje to nejhorší politickou represi proti našemu národu na území SSSR.

Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny, Jan Dvořák a kolektiv, Academia, 2024

Pokračování 14 / 17

VÝSTAVA

Zvukové skulptury portugalského umělce Gila Delindra, který na principu gigantických gramofonů nechává snímat zvuk z pomalu se otáčející korkové kůryZvukové skulptury portugalského umělce Gila Delindra, který na principu gigantických gramofonů nechává snímat zvuk z pomalu se otáčející korkové kůry|Michal Kořán

Michal Kořán: Mezinárodní zvukové umění v Brně 

V Brně probíhají současně dvě výstavy zvukového umění – Beyond the Sound a Sym bionti 2.0, které představují práce umělců z Norska, Nizozemska, Mexika, USA, Německa, Rumunska, Maďarska a Portugalska. Při návštěvě uslyšíte zvukové kompozice s použitými nahrávkami ze dna Barentsova moře, praskání ledovců nebo jemné zvuky elektrických výbojů probíhajících mezi zemským povrchem a ionosférou. Zvuky jsou představeny ve spojení s poutavou vizuální objektovou formou. V prvním patře expozice tak spatříte ve tmě osvícené bublající vodní sloupce nebo kinetické sochy. Nejrozměrnější instalací jsou zvukové skulptury portugalského umělce Gila Delindra, který na principu gigantických gramofonů nechává snímat zvuk z pomalu se otáčející korkové kůry. 

Beyond the Sound a Sym bionti 2.0, Dům umění města Brna, do 14. 7.

Pokračování 15 / 17

KONCERT

Kid KapichiKid Kapichi | Klub Futurum

Jana Kománková: Čerstvé zvuky z ostrovů

V sobotu bude v pražském Futuru ke slyšení projekt Kid Kapichi. Čtveřice z pobřežního města Hastings umí být pěkně nabroušená i smířlivě vlídná, ale převažuje ta energičtější stránka. Pokud máte rádi indie rock britského střihu a jste zvědaví na čerstvé zvuky z ostrovů, neměli byste ve Futuru chybět.

Kid Kapichi, Klub Futurum, Praha, 27. 4.

Pokračování 16 / 17

VÝSTAVA

Richard Štipl, Sen proroka (2019), výstava Preparing for Darkness, Vol. 8.Richard Štipl, Sen proroka (2019), výstava Preparing for Darkness, Vol. 8. | archiv autora

Marek Gregor: Kus berlínské temnoty na Kampě

Za posledních patnáct let se německý obchodník s uměním, kurátor, sběratel a autor Uwe Goldenstein, který má též zkušenosti s prací pro The Rockefeller Foundation v New Yorku a Imperial War Museums v Londýně, stal jedním ze zásadních pozorovatelů současných výtvarných trendů mezi umělci především dnešní střední generace. Z Berlína přirozeně sleduje i českou scénu, kterou pak zařazuje do mezinárodního kontextu – a právě to je na aktuální výstavě Preparing for Darkness, Vol. 8., která zaplnila celé přízemní prostory Musea Kampa, nejzajímavější. Je skvělé vidět, že ti naši (Adéla Janská, Daniel Pitín nebo Richard Štipl) se v Goldensteinově zejména středoevropském výběru vůbec neztrácejí, právě naopak!

Preparing for Darkness, Vol. 8., Museum Kampa, do 19. 5.

Pokračování 17 / 17

FILM

Video placeholde
Rivalové • Metro Goldwyn Mayer

Kateřina Kadlecová: Zendaya a dva kluci 

Potkat svoje kulturymilovné známé před sálem, přiťuknout si s nimi sklenkou Campari (v pražském Kině Světozor na schodech – milá obdoba obrozeneckých pražských salonů) a pak vidět v předpremiéře dobrej biják? To se vám může nakrásně povést, i pokud nevlastníte abonmá na deset festivalových večerů projektu Tady Vary. Prostě si koupíte lístek na kvalitní film vybraný týmem karlovarského filmového festivalu a je ruka v rukávě. Ve středu 24. dubna proběhla osmá projekce filmové sezóny Tady Vary 2023/24: v 56 kinech po celé republice se promítali tenisoví Rivalové Lucy Guadagnina, jejž romantici znají především díky snímku Dej mi své jméno. Jeho novinka ovšem není romantická ani za mák: někdejší tenisová šampionka Tashi Duncan (skvělá Zendaya) se už nikdy nedala dohromady po zranění kolene. Nyní soutěživá krasavice trénuje svého muže. Toho kdysi elegantně poštvala proti jeho juniorskému kamarádovi a sparingpartnerovi a obratně oběma mladými hráči manipuluje tak dlouho, až… uvidíte brzy ve svých kinech. A mimochodem, poslední dvě projekce kolekce Tady Vary, než se dočkáme MFF KV, budou Priscilla oscarové režisérky Sofie Coppolové o ženě Elvise Presleyho (22. května) a historické drama z Paříže konce 19. století Ve jménu cti (12. června) od Victora Pereze.

Rivalové, režie: Lucy Guadagnina (USA), 131 minut