Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

  15:47
Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském kraji. A tím zhatily naděje sadařů na dobrou úrodu. Týká se to švestek, jablek, hrušek i meruněk.

Když pěstitel Aleš Marčík prochází svým sadem ve Žlutavě, registruje poškození především na malých plodech meruňkových stromů. Jde o ranou odrůdu Tsunami, jíž má celý hektar.

„Byl tady asi minus jeden stupeň. Plody jsou poškozené z horní strany, jak na ně padal mráz. Doufejme, že se na stromech udrží,“ komentuje situaci Marčík. „Škody jsou na kvalitě ze sta procent.“ Na vrchní straně malých nazelenalých meruněk jsou patrné skvrny, jak je mráz popálil. Úplně je sice nezničil, ale zjevně jsou poškozené. „Jejich cena bude nižší, pokud ještě nespadnou. Uvidíme také, jaký bude propad, který bývá v červnu,“ uvažuje Marčík.

Ovocné sady meruněk v obci Žlutava na Zlínsku poničil mráz. Na snímku majitel Aleš Marčík. (duben 2024)

Na stráních nad Žlutavou pěstuje s otcem na 34 hektarech i švestky, jablka, hrušky. Má zde i včelí úly. Stromy, které rostou na kopci, jsou na tom lépe než ty ve svazích směrem do údolí. „Mráz padá shora, rozlévá se údolím, které zaplaví,“ ukazuje směrem ke Žlutavě Marčík.

A přemýšlí i nad tím, že ranou odrůdu meruněk, které dozrávají v červnu, vymění za jablka. Polovinu už příští rok. „Co s prázdnými stromy,“ pousměje se trpce. Ani loni těchto meruněk moc nesklidil, když se o to také postaraly mrazy, jež spálily květy. Stromy proto měly letos sílu a kvetly vydatně.

Potíž je v tom, že jaro přichází v posledních pěti letech dříve. Letošek byl ale ještě extrémnější. „Letošní rok je výjimečný, nástup jara byl opravdu hodně rychlý. Jabloně začaly kvést už o měsíc dříve. Mrazy je mohly také poškodit, stejně tak švestky,“ pokračuje Marčík.

U jabloní se ukáže do dvou týdnů, jestli jsou plody či květy poškozené, nebo úplně zničené. Švestky podle něho zatím vypadají dobře, ale jisté to není.

Plody jsou háklivější než květy

Situace je ve Zlínském kraji všude trochu jiná, ovšem nikde ne úplně dobrá. Sadařka Denisa Mezníková ze Semetína se před pár dny těšila z krásně nakvetlých švestkových stromů, z nichž za větru opadávaly lístky, jako by sněžilo. Pak ale musela sledovat, jak její sad pokryl skutečný sníh ve vrstvě asi dvou centimetrů. Teplota klesla k minus dvěma stupňům. A to opakovaně.

„Je to špatné. Teď nechci ani odhadovat jak moc,“ posteskla si Mezníková. „Tam, kde byl už malý plůdek, to bude poměrně fatální. U pozdějších odrůd, které ještě kvetly, se teprve uvidí,“ odhadla.

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

Radostný pohled to ale asi nebude. Malé plody jsou na mráz háklivější než květy. Ty, když jsou orosené, se obalí tenkou ledovou krustou, která je chrání před nižšími teplotami a větším poškozením. „Stromy tak krásně nekvetly snad pět let, vypadalo to na nádherný rok. A rozhodně tak nádherný nebude,“ tuší Mezníková.

Ještě horší situace je ve Střílkách, kde pěstuje ovocné stromy Rostislav Kubáček. Naměřil tam až minus pět stupňů. Menší sad švestek na čtyřech hektarech mu mráz zničil úplně, ten větší na osmi hektarech, ale s mladšími stromy, které ještě tolik nenesou, asi z poloviny. „Květy byly spálené všude, poupata částečně, plody z větší části. Úplně přesně to ještě nevíme. Rozhodl reliéf krajiny a poloha sadu. Tam, kde bylo minus pět, máme sklizeno,“ konstatoval Kubáček. „Dva stupně by byly ještě snesitelné. Poškození by nastalo, ale ne kompletní.“

Jeden Kubáčkův sad se rozkládá mezi poli, kde byla větší zima. Ačkoliv mezi stromy zapálil balíky slámy, aby je trochu zahřál, nepomohlo to. „Neviděl jsem znatelný rozdíl mezi stromy, kde se netopilo, a tam, kde jsme pálili slámu,“ podotkl. Druhý sad sahá k lesu, odkud tak nízké teploty nešly. Část úrody by tam mohla podle Kubáčka dozrát.

Dobré jenom na mošt

Po loňské mimořádně špatné úrodě švestek ta letošní zřejmě lepší nebude, spíše naopak. „Čekali jsme rekordní úrodu, ale bude to špatné,“ očekává Kubáček.

Škody na jabloních odhadl na padesát až devadesát procent. A ty, co přežijí, mohou mít vady. „Mráz plůdek zdeformuje a pak už z něho nebude konzumní jablko, ale moštové,“ poznamenal Kubáček.

Mráz spálil révu netypicky. Škody ve vinicích přesahují dvě miliardy

Pokud sadař prodává ovoce na zpracování, a nikoliv ke konzumaci, nemusí mu poškození tolik vadit. Švestky se mohou dát do kvasu i tak. To je dobrá zpráva pro majitele stromů, kteří je mají na zahradách u svých rodinných domů.

Pokud švestky mráz víc poškodí, začnou do několika hodin hnědnout a pak spadnou. Poškození jde snadno vidět i na meruňkách. U jablek to tak patrné není. Pozná se podle toho, že mají po rozlomení černé jadřince.

Pro pěstitele znamená další slabší rok i ekonomické potíže. A totéž se může týkat o půl roku později také páleničářů, z nichž řada už loni říkala, že tak špatnou sezonu ještě nikdy nezažila.

Autor:
  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

30. dubna 2024  8:42

Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Brankář Málek podepsal dvoucestnou smlouvu s New Jersey

6. května 2024  18:40

Brankář Jakub Málek podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu s týmem NHL New Jersey Devils....

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Liberec nezahrával penaltu správně, ta proti Spartě byla v pořádku

6. května 2024  16:03

Liberečtí fotbalisté úvodním semifinále ligové skupiny o Evropu nezahrávali penaltu v Teplicích...

Je svéprávný? Zlínský soud rozhoduje o obviněném podnikateli Redlovi

6. května 2024  15:52

Okresní soud ve Zlíně se zabývá případem podnikatele Michala Redla, který je obviněný v kauze...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...