Dcera zesnulého umělce Ester Lauferová původně plánovala, že se s tatínkem rozloučí pouze v rodinném kruhu. Zpěvačka Dáša Zázvůrková, která se s ním přátelila, ale nedokázala přenést přes srdce, že by se s ním další známí a kolegové nemohli rozloučit také. Datum, čas a místo pohřbu proto vyzradila na sociální síti. 

Nakonec se tak ve smuteční síni motolského krematoria sešla zhruba stovka hostů. Sama Zázvůrková se nicméně nedostavila. Momentálně je totiž v Bratislavě, a tak za Josefa Laufera alespoň zapálila svíčku. 

Velkou část hostů tvořili umělcovi kolegové z Divadla Broadway. Byl mezi nimi hudební skladatel Zdeněk Hrubý, který se zesnulým chystal muzikál Ostrov pokladů, zpěváci Yvetta Blanarovičová, Josef Vágner  a také Jan Kopečný. 

Laufer byl skvělý člověk, pláče Zdeněk Troška

Naopak nedorazil ředitel divadla Oldřich Lichtenberg. “Jsem dva tisíce kilometrů daleko a nesehnal jsem odvoz. Letadlem cestovat nemohu, Ester jsem se omluvil,” sdělil pro deník Blesk. Poslal proto za sebe svého syna a také nechal doručit dva věnce na rakev. Jeden za divadlo a druhý za svou rodinu. 

“Pepíček Laufer byl prostě zlatý kluk. Veselý, slušný a nad věcí. Byl úžasný bavič, skvělý člověk a gentleman,” vyjádřil se před obřadem režisér Zdeněk Troška, v jehož filmu Kameňák si herec zahrál. 

Smutná byla také jeho manželka ze zmíněného snímku, herečka Eva Čížková. “Měla jsem pro Pepu dárek, už mu ho nedám,” sdělila Blesku se slzami v očích. 

Lauferův hit na funusu nezazněl

Samotný obřad byl poté velmi minimalistický. Nekonala se žádná smuteční řeč, a to ani ze strany rodiny zesnulého. Pouze byl přečten vzkaz od dcery Ester. “Obřad je oslavou tátova života. Pokud se vám bude chtít plakat, smát se či zpívat spolu s ním, nebojte se tak učinit,” stálo v něm. Poté již zazněla jen hudba. 

Překvapivě to ale nebyla nejznámější Lauferova píseň Sbohem lásko, já jedu dál, kterou za svou hymnu považují především řidiči kamionů. Důvod byl jednoduchý, Ester Lauferová si to totiž nepřála. Jejího tatínka tak vyprovodila píseň My way od Franka Sinatry. 

Jeden důležitý člen rodiny na pohřbu chyběl. Pozvánku neobdržel Karel Greif, Lauferův nevlastní syn, kterého vychovával s partnerkou Irenou Greifovou. Ta byla kostýmní výtvarnicí a s Lauferem žila sedmapadesát let. Společně měli dceru Ester, syna Karla si přivedla z předchozího vztahu. 

Nevlastního syna rodina nepozvala

Nevlastní syn nejen, že neobdržel pozvánku, ale nebyl ani uveden mezi členy rodiny na parte. To mu příbuzní rovněž nezaslali, jak zjistil deník Blesk. Jaké k tomu byly důvody, se ale zjistit nepodařilo. 

“Pepíka jsem měl moc rád. Přeju mu šťastnou cestu. Víc se k tomu opravdu nechci vyjadřovat,” uvedl sklesle Karel Greif pro zmíněné médium. 

Kam bude po zpopelnění Josef Laufer uložen, nebylo dosud oznámeno. Pravděpodobně však vedle jeho ženy, která zemřela během doby, kdy ležel v motolské nemocnici ve vegetativním stavu. Že ho na věčnost předešla, se tak nikdy nedozvěděl.

Související články