Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Skvělá zpráva pro české judo. Zachová je mistryní Evropy

Judistka Renata Zachová slaví největší úspěch kariéry. Česká judistka vyhrála v kategorii do 63 kilogramů mistrovství Evropy. Zachová ve finále porazila na ipon Nizozemku Joanne van Lieshoutovou. Pro české ženské judo jde o první titul z ME.

Renata Zachová (v bílém) na ME
zdroj: ČTK / Profimedia

Třiadvacetiletá Zachová v Záhřebu prožila životní turnaj. Na cestě do finále vyhrála čtyři zápasy včetně semifinálového duelu s obhájkyní titulu Andrejou Leškiovou ze Slovinska. Ve finále pak bronzové medailistce z loňského MS Van Lieshoutové oplatila porážku z březnového Grand Slamu v Tbilisi.

Jako první sice krátce před polovinou zápasu bodovala jednadvacetiletá Nizozemka, ale Zachová vzápětí kontrovala a přehodila Nizozemku na záda. Utkání tak na začátku třetí minuty ukončila a mohla slavit. Na seniorských šampionátech byla dosud nejlépe pátá na předloňském ME.

Je nám líto, video expirovalo.
Judistka Zachová je novou mistryní Evropy

Před začátkem svého vystoupení na šampionátu si nekladla žádné konkrétní cíle. "Já jsem nad tím moc nepřemýšlela. Prostě jsem se šla prát a chtěla jsem hodit. A byla to ta nejlepší taktika," uvedla. "Já jsem dneska chtěla být nejlepší, když už jsem byla ve finále. Takže nervozita byla, ale zvládla jsem to," uvedla.

Zachová ukončila dvacetileté čekání českých judistek na cenný kov z mistrovství Evropy. Poslední českou zástupkyní na evropském pódiu byla před ní v roce 2004 Andrea Pažoutová. Ve finále byly před Zachovou jen Lenka Šindlerová v Helsinkách 1989 a Michaela Vernerová v Ostende 1997, ale ani jedna z nich to k titulu nedotáhla.

Dalším českým reprezentantům se nedařilo. Věra Zemanová v kategorii do 63 kg, Adam Kopecký a Petr Mladý ve váze do 81 kg i Chusniddin Karimov v kategorii do 73 kg prohráli hned první zápas. V sobotu ještě nastoupí Radomír Musil v kategorii do 90 kilogramů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články