InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert bývalých žáků ZUŠ Veselí n. L.

    Čtvrtek 9.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

  • Prodaná nevěsta

    Čtvrtek 9.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na zahájení výstavy keramiky Genius loci praskal Smrčkův dům v Soběslavi ve švech

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – Na zahradě Smrčkova domu Blatského muzea v Soběslavi zněly v pátek 26. dubna v podvečer známé melodie v podání hudební skupiny Kocour & friends. Muzejníci zahajovali výstavní sezónu. Otevřeli ji vernisáží výstavy keramiky, která vzniká v místní pobočce Dětského domu a mládeže (DDM) Tábor. A kdo je duší již tradiční výstavy? „Kroužky keramiky v DDM vede od roku 2004 Jana Povondrová,“ uvedl vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. Jana Povondrová vystudovala keramickou školu v Bechyni.

Doplnila si pedagogické vzdělání a osm let učila v Praze. Při procházkách po Karlově mostě za brzkého rána, kdy neproudí davy turistů, a při toulání ulicemi Starého Města objevovala pro sebe genius loci neboli duch místa.

Do kroužku keramiky chodí všechny věkové kategorie od malých dětí po zralé dospěláky. Inspiraci při tvorbě keramických prací čerpali v ilustracích Adolfa Borna nebo v obrázcích od Emmy Srncové. Návštěvník na výstavě najde širokou škálu námětů. Od domečků, lamp kombinovaných se sklem, různých postaviček, přes městské zákoutí s hodinami a snad variací na Noemovu archu s domečky až po třeba zvoničku s kovovým zvonem. U každého objektu najde lísteček se jménem a u dětí i věkem autora. Mezi exponáty je také globus, který je výsledkem společné práce. Keramiku na výstavě nápaditě doplňují kresby dětí z výtvarného kroužku.

Návštěvníci stáli i frontu na schodech do výstavního sálu ve druhém patře budovy. Takový byl o vernisáž výstavy keramiky zájem. Po zhlédnutí keramických výtvorů ještě lidé poseděli na zahradě při příjemné hudbě.

Výstava ve Smrčkově domě na soběslavském náměstí Republiky bude k vidění do soboty 25. května každý den, kromě pondělí, od 9 do 17 hodin s polední pauzou od 12 do 12.30 hodin. Přístupné budou i všechny stálé expozice v objektu, které také stojí za zhlédnutí.

Daniel Abazid pozval návštěvníky na další akce. Nejbližší se odehraje ve Weisově domě Blatského muzea ve Veselí nad Lužnicí. První květnový den zahájí výstavu obrazů veselského malíře Ladislav Rektorise. Zahradní slavnost začíná ve středu 1. května ve 14 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace