Měl profitovat ze stavebních projektů v okupovaném Mariupolu. Ruský náměstek ministra obrany byl zbaven funkce a byl mu zabaven majetek

Přidat na Seznam.cz

Náměstek ruského ministra obrany Timur Ivanov, který byl zadržen kvůli podezření z přijetí úplatku. Podle státního média TASS byl odvolán z funkce a byl mu zabaven majetek, píší The Kyiv Independent a RadioSvoboda.

Zadržení a propuštění

Ivanov, nejvyšší ruský úředník odpovědný za výstavbu vojenských zařízení v zemi, byl původně zadržen podle části šesté článku 290 ruského trestního zákoníku. Podle agentury TASS se konkrétní ustanovení trestního zákoníku týká úplatků nad 1 milion rublů, tedy zhruba 250 tisíc korun.

Ruský Vyšetřovací výbor poznamenal, že vyšetřování probíhá, a neposkytl žádné podrobnosti o obviněních.

Orgány činné v trestním řízení agentuře TASS sdělily, že „vše, co je registrováno na Ivanova a jeho manželku, jakož i na jeho bývalé manželky a pět dětí, včetně adoptovaných – veškerý tento majetek již byl zabaven,“ za účelem předběžného opatření v případě, že bude Ivanov odsouzen.

Obvinění a důsledky

Samostatně ministr obrany Sergej Šojgu podepsal příkaz k odvolání Ivanova z funkce.

Pokud bude Ivanov shledán vinným, může být odsouzen až k 15 letům vězení. Obvinění na adresu Ivanova tvoří pravděpodobně nejzávažnější korupční kauzu v Rusku od začátku plnohodnotné války proti Ukrajině.

Různé západní země na Ivanova uvalily sankce kvůli jeho roli v ruské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu a v prosinci 2022 se stal terčem vyšetřování Nadačního fondu proti korupci, který založil zesnulý ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj.

Vyšetřování tvrdilo, že Ivanov profitoval ze stavebních projektů v okupovaném Mariupolu. Některá nezávislá ruská média naznačovala, že Ivanov byl ve skutečnosti podezřelý z vlastizrady a že obvinění z úplatkářství bylo zástěrkou pro mnohem skandálnější trestný čin.

„Úplatek je pro veřejnost. O vlastizradě zatím nechtějí veřejně mluvit,“ uvedl zdroj z orgánů činných v trestním řízení.

„Za korupci by ho nikdo nezadržel. Všichni tam (v Kremlu) o tom věděli už dlouho,“ dodal další zdroj. Kreml pravdivost těchto domněnek popřel. „Všechny tyto diskuse nejsou ničím jiným než spekulacemi kolem tohoto případu,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Zdroj: The Kyiv Independent, Radio Liberty