Spišský hrad na Slovensku je obr mezi hradními komplexy

Přidat na Seznam.cz

Světové dědictví na Spiši představuje jedinečný soubor kulturních a přírodních památek. Spišský hrad, kostel Svatého Ducha v Žehře a Spišská Kapitula se Spišským Podhradím jsou jeho součástí od roku 1993. Zasazené do travertinové krajiny s chráněnými územími Dreveník a Sivá Brada vytvářejí nezapomenutelnou scenérii.

Od roku 2009 tuto středověkou městskou krajinu Spiše neodmyslitelně doplňuje staré město Levoča s dílem Mistra Pavla.

Východní horizont Spiše tvoří rozlehlá silueta Spišského hradu, který je s rozlohou přes 4 hektary jedním z největších hradních komplexů ve střední Evropě. Stavba středověkého hradu na travertinovém valu pochází z počátku 12. století. Nejstarší písemná zmínka o hradu pochází z roku 1120. Zpočátku plnil funkci pohraniční pevnosti na severní hranici raně feudálního uherského státu. Poté se na několik století stal sídlem spišského župana, a tedy hlavním centrem světské moci na Spiši.

V druhé polovině 15. století hrad přestavěl jeho nový majitel Štefan Zápoľský, který zde chtěl vytvořit reprezentativní šlechtické sídlo. Postavil palác, rytířský sál a kapli svaté Alžběty. V hradních komnatách se narodil jeho syn Ján, který se později stal uherským králem. Poslední stavební práce na horním hradě řídili Thurzové a Csákyové.

V roce 1780 hradní komplex zničil požár a Spišský hrad se postupně proměnil ve zříceninu. Úplné zkáze Spišského hradu zabránili až památkáři, kteří v roce 1970 zahájili technicky náročnou konzervaci zdí a paláců ohrožených nestabilitou skalního podloží.

V hradním komplexu jsou v současnosti umístěny muzejní expozice Spišského muzea o historii hradu, středověkých zbraních a feudálním soudnictví. Krajinou kolem Spišského hradu vede pohodlná naučná stezka Sivá Brada – Dreveník. Na osmi zastaveních se turisté mohou seznámit s historií oblasti i s jejími přírodními zajímavostmi.

Zdroj: Slovakia.travel