Volejbalový titul se po pěti letech vrací na jih. České Budějovice zkrotily pražské Lvy

Přidat na Seznam.cz

Volejbalisté Českých Budějovic vrátili po pěti letech titul zase na jih Čech. Pro nejlepší volejbalový tým od vzniku samostatné České republiky to byla nezvykle dlouhá doba. „Neuvěřitelný pocit. Není to můj první titul, ale každý z nich má jiný příběh. Před sezonou jsem netušil, jaká tu bude atmosféra. A teď musím smeknout, protože to je jako v Polsku. Děkujeme fanoušků, byla to pro nás opravdu neuvěřitelná pomoc,“ uvedl českobudějovický kouč Andrzej Kowal po zápase nad pražskými Lvy.

České Budějovice přitom nevstupovaly do play-off jako favorité, po základní části skončily na čtvrtém místě. Ve čtvrtfinále si lehce poradily s Karlovarskem (vítěz 2021 a 2022) 3:0 na zápasy a v semifinále narazily na Kladno. I v tomto souboji si vedli Jihočeši vcelku suverénně (3:1). A pak už přišlo finále proti lídrovi soutěže z Prahy. První zápas vyhrály České Budějovice na palubovce Lvů 3:1. Poté doma Pražany pokořily jednoznačně 3:0. Následovala domácí výhra Lvů 3:2 a stejným poměrem skončil i poslední duel, tentokrát ale ve prospěch Jihočechů. O mistrovi bylo rozhodnuto. „Pro mě je to nepopsatelný pocit. Atmosféra byla neuvěřitelná. Před dvěma lety jsem ukončil kariéru a generální manažer Robert Mifka mi zavolal, jestli bych to zkusil v Jihostroji po boku Martina Kryštofa. Za dva roky jsem se tady stal prvním liberem a vybojoval titul… Je to jako ve snu,“ podotkl Michael Kovařík, libero VK Jihostroj České Budějovice.

Lvům se tak nepodařilo obhájit loňský titul. „Neměli jsme prohrát první zápas v Praze. Jet do Budějovic a muset vyhrát v této atmosféře je těžké. Dva nejlepší týmy byly ve finále. Myslím, že hlavně v prvních dvou zápasech byl Jihostroj lepší než my a v celé finálové sérii byl prostě o něco lepší,“ uvedl sportovně trenér Pražanů Juan Manuel Barrial.

Spolu s hráči mohli slavit i fanoušci, kteří vyprodali dvouapůl tisícovou halu. „Dali jsme do toho všechno. Nemám slova pro to, jak se teď cítím. Jsem zklamaný. Ale je normální, že někdo musí skončit druhý. Sezona to ale byla úžasná a chtěl bych poděkovat fanouškům,“ řekl hráč Lvů Fynn McCarthy, který ocenil i pražské fanoušky.

O skvělé divácké kulise promluvil i jeho spoluhráč Jan Vodička. „Jsme moc rádi, jak nás povzbuzovali a dokonce za námi přijeli i do Budějovic ve velkém počtu. Domácí vytvořili šílený kotel, ale přesto jsme je slyšeli a mohli jsme se s nimi radovat. Krásná atmosféra panovala v celé sérii, těší mě, že jsem ji mohl zažít a děkuji za ni oběma táborům.

Zdroj: vk-lvipraha.cz, volejbalcb.cz