Ruská banka Sberbank se topí v ziscích. V prvním letošním čtvrtletí vykázala v přepočtu 100 miliard korun

Přidat na Seznam.cz

Ruská státní banka Sberbank oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla čistého zisku 4,32 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), což představuje 11,3% nárůst oproti stejnému období loňského roku, uvedl server Kyiv Independent.

Přestože je ruské bankovnictví pod západními sankcemi, opět se mu daří. Sberbank v roce 2023 vykázala rekordní roční zisk ve výši 16,3 miliardy dolarů, což je více než pětinásobný nárůst oproti roku 2022.

„Na začátku roku pozorujeme silný růst prostředků drobných klientů, což tvoří pevný základ pro rozvoj podnikání v budoucnu,“ uvedl generální ředitel German Gref v prohlášení.

Banka 23. dubna oznámila, že vyplatí dividendu ve výši 8,04 mld dolarů. Vzhledem k tomu, že většinovým vlastníkem je ruský stát, mohou být tyto peníze použity na financování invaze na Ukrajinu v plném rozsahu.

Bezprostředně po ruské plnohodnotné invazi na Ukrajinu v roce 2022 zaznamenaly ruské banky, stále více izolované od globální ekonomiky a zatížené tvrdými západními sankcemi, pokles zisku o 90 % ve srovnání s rokem 2021.

Bolest však trvala krátce a již o rok později ruská centrální banka oznámila, že banky v zemi dosáhly v loňském roce rekordních zisků, když shrábly přibližně 36,8 miliardy dolarů.

Ve snaze překonat západní sankce zavedl Kreml řadu ekonomických opatření, jedním z nich byly dotované hypotéky, které Rusové ve velkém využívali.

Zdroj: Kyiv Independent