Většině firem na Ukrajině chybí pracovní síla. Nedostatek lidí pociťuje 74 % podniků

Přidat na Seznam.cz

Podle nové zprávy, kterou zveřejnila Evropská podnikatelská asociace, pociťuje 74 % dotazovaných společností na Ukrajině nedostatek zaměstnanců. Jedná se o výrazný nárůst oproti 55 % dotázaných zaměstnavatelů, kteří pociťovali nedostatek v roce 2023, píše server Kyiv Independent.

Zpráva uvádí, že téměř tři čtvrtiny dotázaných zaměstnavatelů se potýkají s nedostatkem zaměstnanců, 17 % pociťuje částečný nedostatek a pouze 7 % nepociťuje žádný nedostatek. Předchozí studie ukrajinského trhu práce proběhla na podzim roku 2023 a odhalila, že 55 % zaměstnavatelů se potýká s nedostatkem zaměstnanců.

Podle zprávy je nedostatek způsoben především nedostatkem talentů, mobilizací, přáním zaměstnanců pracovat na dálku, odlivem kvalifikovaných pracovníků do zahraničí, vyhořením a únavou zaměstnanců.

Účastníci poznamenali, že ve snaze odstranit přetrvávající omezení lze zavést několik změn. Některé z těchto změn zahrnují zvýšení platů a rozšíření programů školení a rozvoje. 

Účastníci výzkumu zastupují především ukrajinské velkoobchodní a maloobchodní trhy, farmaceutický sektor, potravinářskou výrobu a specializované poradenské služby, jako je právní podpora, audit, marketing a nábor zaměstnanců. Studie byla provedena v období od srpna 2023 do dubna 2024.

Zdroj: Kyiv Independent