Obavy z vysoké inflace v Rusku trvají. Tamní centrální banka proto nezměnila úrokové sazby

Přidat na Seznam.cz

Ruská centrální banka v pátek ponechala úrokové sazby beze změny poté, co prezident Vladimir Putin varoval před předčasným snižováním výpůjčních nákladů. Moskva loni zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na 16 %, aby bojovala proti prudkému nárůstu inflace, protože ruská měna se pod tlakem západních sankcí rozkolísala, píše server The Moscow Times.

Centrální banka v pátek uvedla, že je ještě příliš brzy na to, aby začala snižovat sazby, protože inflace v současnosti dosahuje 7,8 % ročně, což je nad oficiálním cílem 4,0 %. „Inflační tlaky postupně polevují, ale zůstávají vysoké,“ uvedla.

„Inflace se bude vracet k cíli poněkud pomaleji“, než očekávala v únoru, pokračovala a dodala banka, že vyšší sazby budou také nutné po delší dobu.

„Nevylučujeme zachování současné klíčové sazby až do konce roku,“ uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullina na tiskové konferenci po rozhodnutí o sazbách.

Ve čtvrtečním projevu k podnikatelům Putin zdůraznil, že je třeba „opatrně“ zvážit, kdy začít se snižováním sazeb.

„Hrozba inflace, jak říkají představitelé centrální banky, nad námi stále visí,“ řekl kremelský vůdce na podnikatelském fóru.

Rusko se v souvislosti se svou vojenskou ofenzivou na Ukrajině vzepřelo původním očekáváním hospodářského kolapsu.

Začátkem tohoto měsíce Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil svou prognózu hospodářského růstu Ruska v roce 2024 na 3,2 %.

Zdroj: The Moscow Times