Řekněte jméno! Divadelní hit Boss Babiš na Dramox.cz

31

Inscenace, kterou nezlomily politické zákazy ani pandemie covidu, znovu tne do živého divadelní dramatizací jedné z nejprodávanějších knih investigativního novináře Jaroslava Kmenty. Úspěšnou satirickou hru Boss Babiš z Divadla RePublika uvádí online divadelní platforma Dramox.

Roušky budou-nebudou-budou-nebudou! Mnoho z představení mají diváci ještě v živé paměti, třeba počínání bývalého premiéra během covidové pandemie, jeho vzestupy, pády i legendární výroky na adresu Miroslava Kalouska, řízení státu jako firmy, pozdrav Čau lidi nebo popírání spolupráce s StB: „To nebyla ta hnusná StB, která utlačovala lidi, že nemohli cestovat, nemohli studovat. To byla normální StB.” zaznívá nejen v představení. Divadlo RePublika má jasný názor.

Inscenace Boss Babiš si podává koblihový marketing, nákup médií i jeho privatizaci Unipetrolu nebo Čapí hnízdo. „Je bohatej, nebude krást, to je jako argument, je tlustej, nebude žrát,” hlásí jeden z herců Divadla Republika za výbuchů smíchu sálu plného diváků. Je Andrej mafián, oběť, největší polistopadový podvodník, který zdecimoval tuto zemi, nebo jsme všichni letadlo? Představení nabízí detailní shrnutí politického dění v Česku během posledních let kolem Akce nespokojených občanů 2011 (ANO). Divadlo RePublika dokazuje, že námětů na satirické divadlo je pořád dost.

Předlohou je reportáž o temném světě

Divadelní hra vychází ze stejnojmenného bestselleru investigativního novináře Jaroslava Kmenty z roku 2017. Proč právě titul Boss? Kmenta má jasno: „Je to takový český Don Corleone. Ať se snaží vypadat jako ctihodný politik či byznysmen, v mých očích bude navždy zapsán jako jistý druh kmotra. Praktiky v byznysu a chování v politice tomu odpovídají.“ Novinář tak navázal na své dřívější knihy, kde se zabýval právě kmotry kolem Františka Mrázka z českého podsvětí. Když za ním přišel autor scénáře Jan Nosek Novák s nápadem divadelní hry, rozhodl se mu dát volnou ruku: „Poslal mi pracovní verzi scénáře, přečetl jsem první dvě stránky a odložil to s tím, že se na to nemůžu dívat pohledem novináře zaměřeným na fakta. Ať to radši udělají po svým, oni jsou odborníci na humor a divadlo. To, že jsem to vlastně nečetl, jsem jim řekl až po premiéře,” vzpomíná s úsměvem na tváři v rozhovoru pro Dramox Kmenta. Z adaptace Divadla RePublika byl nadšený a ocenil zejména to, jak tvůrci dokázali vážné téma podat jako komedii. Úspěch hry ho přesto překvapil: „Čekal jsem, že to bude mít úspěch v Praze a velkých městech, ale překvapilo mě, že se z toho stal fenomén. Líbilo se mi, jak reagovalo publikum a jsem rád, že díky této divadelní hře se můžou lidé dozvědět těžkou látku – zákulisí světa Andreje Babiše – v vtipné a satirické podobě.”

Divadlo slovně řeže do Babiše motorovou pilou

S nápadem zinscenovat knižní bestseller přišel ředitel Divadla RePublika Jan Julínek za autorem scénáře Janem Noskem Novákem. Podle scenaristy byl největší háček, jak ztvárnit pavučinu firem, které Andrej babiš utkal. „Jardova kniha je didaktická, ke dramatizaci je vhodná asi jako jízdní řád, takže vybrat z těch 5 000 kauz, o kterých se tam mluví, alespoň čtyři, bylo nesmírně těžké. Nejtěžší bylo najít lidskou linku, ve které by se mohl najít i divák, který se tolik v politice neorientuje. Ale myslím, že se nám to povedlo, a podařilo se nám diváky dostatečně vyděsit.“ Jan Nosek Novák dodává: „Navíc nejsme novináři, takže jsme mohli být někdy ještě tvrdší než samotný autor.”

Úspěšné představení brzy začali nabízet o do kulturních zařízení po celé republice. V některých městech ovšem umělci narazili a dostali stopku. Podle zjištění reportérů z pořadu 168 hodin nešlo o náhodu, ale především o města, kde vládlo ANO. Celou reportáž si můžete pustit na webu České televize. I přes politické zákazy se ale nakonec hra dočkala sta repríz a pozitivních kritik, právě podle jedné „inscenace řeže do Babiše motorovou pilou.”

Populární satiru si navíc budete brzy moci užít i ve vybraných kinech. Stejně jako další divadelní záznamy, i představení Boss Babiš uvedou vybraná česká kina ve spolupráci s divadelní platformou Dramox.