Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky

Poklad, poklad z Vysoké, poklad ČR, největší poklad, největší poklad ČR

Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky. V poklidném okolí Vysoké, malé vesnice ležící nedaleko Jevíčka v okrese Svitavy, byl v roce 2020 učiněn opravdu unikátní nález, který je od té doby označován za největší nález pokladu v České republice za poslední desetiletí.

Objeveny byly dvě keramické nádoby důmyslně ukryté v zemi, které ukrývaly neuvěřitelných 7 099 vzácných mincí. Poklad, jehož hodnota přesahuje deset milionů korun. Podle všeho to vypadá, že patřil nějakému obchodníkovi.

Největší poklad v ČR byl ukryt strategicky

Poklad byl důmyslně zakopán na protilehlých náspech, což byla podle historiků strategická volba, která měla sloužit jako preventivní opatření proti případným tureckým nájezdům z Uher, a to navzdory tehdejšímu relativnímu míru v českých zemích

Složení pokladu naznačuje, že kdysi patřil obchodníkovi, protože obsahuje dukáty a tolary, které se nepoužívaly jako běžné platidlo u nás, ale měly značnou hodnotu v celé Evropě. Pozoruhodné je, že skrýš obsahuje vzácné a dosud neznámé varianty dobových mincí. Najít mezi nimi tak můžete například půl tolar ražený sedmihradským knížetem Gabrielem Bethlenem, což byl ve své době velmi zajímavý symbol odporu proti habsburské nadvládě.

poklad

Foto: Pixabay

Uznání a odměna byly nemalé

Jako uznání mimořádného kulturního a historického významu pokladu udělil Pardubický kraj objeviteli pozoruhodnou částku 560 000 korun. A aktuálně se připravuje jeho velkolepější představení veřejnosti. Určitě se tedy máme na co těšit.

Tento poklad totiž nabízí neocenitelný pohled na obchodní sítě, bohatství a ochranné strategie minulosti. Nález navíc významně přispívá k našemu poznání dějin regionu, a to se rozhodně cení.

Zdroj: https://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/muzeum-v-litomysli-ma-poklad-z-vysoke-u-jevicka-20220429.html, https://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/nalezce-pokladu-z-vysoke-u-jevicka-dostane-pres-pul-milionu-20230719.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.