Vypěstujte si na zahradě exotickou okurku luffa – využijete ji do jídla i jako houbu

Vypěstujte si na zahradě exotickou okurku luffa – využijete ji do jídla i jako houbu
Možná vám ten název nic neříká. Ale pokud jednou zkusíte pěstovat okurku luffa, už ji budete do záhonku sázet každou další sezónu. Je totiž chutná, má mnoho způsobů využití a navíc se dá použít i jako žínka.

Na první pohled byste si ji mohli splést s běžnou salátovou okurkou. Luffa (nebo také lufa) válcovitá je ale zajímavou exotickou odrůdou okurky, která je tenčí, delší a při dozrávání doslova tvrdne. Tvoří se v ní jakýsi houbovitý, ale přitom tvrdý vnitřek složený z porézních vláken, který není vhodný k běžné konzumaci. Zato si z ní můžete vyrobit dokonalou žínku.

Přírodní žínka

Dozrálá okurka luffa na první pohled vypadá trochu jako houba na mytí. Nebo žínka. Mytí s ní je příjemné, funguje i jako masážní houba a báječné je třeba vzít ji s sebou do sauny. Houba z luffy vzniká přitom poměrně snadno. Nejprve musíte tuto zralou exotickou okurku usušit a následně ji oloupat. Pak už ji můžete používat jako poměrně drsnou houbu, která zbaví vaši pokožku všech nečistot. Pokud by se vám houba z luffy zdála příliš tvrdá, můžete si pořídit měkčí druh této okurky – luffu egyptskou.

Jak používat houbu z luffy?

Na první dotek vám možná přijde nepředstavitelné mýt se něčím tak tvrdým a drsným jako houba z luffy. A proto je potřeba zvolit před použitím této speciální přírodní houby správný postup. Než se půjdete mýt, vezměte houbu z luffy a namočte ji do vody. Nechte ji máčet asi 2 minuty. Díky tomu změkne a bude příjemnější na použití, takže ji můžete používat jako masážní houbu. Na ní dávejte tuhé mýdlo – u tekutého mýdle hrozí, že doslova zaleze do jejích pórů a zůstane v nich.

Luffa v domácnosti

Další možností použití houby z luffy je v domácnosti. Třeba u mytí nádobí. Máte připálený hrnec a běžnou houbičkou z něj připáleninu nemůžete žádným způsobem odstranit? Houba z luffy na to bude úplně ideální. Ať už máte jakékoliv zaschlé skvrny či zbytky, luffa si s nimi hravě poradí. A aby fungovala ještě lépe, nemusíte na ni dávat jen běžný mycí prostředek, ale třeba jedlou sodu, která je takovým malým domácím zázrakem pro všemožné čištění. Když se houba z luffy zašpiní, můžete ji navíc jednoduše dát vyprat do pračky – neponičí ji to.

Věděli jste, že houby z luffy můžete využít třeba i jako houbičku na mytí nádobí?
Věděli jste, že houby z luffy můžete využít třeba i jako houbičku na mytí nádobí? | Zdroj: VadimVasenin / Depositphotos

Luffa v kuchyni

A teď ta zásadní otázka – dá se okurka luffa jíst? Na první pohled to rozhodně vypadá, že nikoliv. Opak je ale pravdou. Okurku luffu využijete v kuchyni na mnoho způsobů – jen ji nesmíte nechat přerůst a příliš ztvrdnout. Je potřeba hlídat její velikost, a když je velká zhruba jako běžná salátová okurka, přichází čas na její sklizeň pro použití v kuchyni. Pak ji jednoduše oloupete, nakrájíte a použijete jakkoliv si usmyslíte. Typicky se přidává do polévek, pod maso, můžete ji přidat do zeleninové směsi, do omáčky, do číny, do leča. A nebo ji můžete nakrájet na kolečka a osmažit (třeba i v trojobalu). Možností je nespočet a pěstování luffy vám v létě nabídne mnoho nových variací receptů.

Jak chutná luffa?

Než si koupíte semínka luffy a zasadíte je, asi byste chtěli vědět, jak taková exotická okurka chutná. Bude vůbec dobrá? A pokud ne, co byste dělali v případě velké úrody s tolika masážními houbami? Nemusíte mít strach. Pokud vám chutná cuketa, bude vám chutnat i luffa – jsou si totiž chuťově velmi podobné.

Pěstování luffy

Luffu si můžete pořídit jakožto balíček se semeny – jen výjimečně seženete její vzrostlé sazenice. Semínka je vhodné zasadit do skleníku nebo do míst, kde se pak rostliny budou moci pnout. Ideální je pro ni slunečné prostředí a připravte pro ni podobnou konstrukci jako pro salátové okurky. Pozor si dejte jen na jarní mrazíky – ty luffa nesnese a zahynula by. Ideálním obdobím pro venkovní výsadbu je proto až květen, případně si ji předpěstujte doma. A na sklizeň se připravte v létě – a to ve chvíli, kdy plody luffy začnou žloutnout.

Zdroje článku: