Kvíz pana Guinesse: Znáte ty nej věci na světě?
Polská Socha Krista Krále je největší sochou Ježíše Krista na světě. V našem kvízu ale není. zdroj foto: Pixabay
Polská Socha Krista Krále je největší sochou Ježíše Krista na světě. V našem kvízu ale není. zdroj foto: Pixabay

Kvíz pana Guinesse: Znáte ty nej věci na světě?

28 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Pojďte se spolu s námi ponořit do tajů Guinessovy knihy rekordů. Tento fascinující zdroj informací nabízí pohled do světa neuvěřitelných lidských a přírodních rekordů a možností. Od nejrychlejšího zvířete na souši po nejdelšího člověka na planetě, Guinessova kniha rekordů je příručkou plnou záznamů, které nás ohromují svou jedinečností a výjimečností. Pojďte je hravou formou objevit i vy.

Během tohoto kvízu se ponoříme do světa rekordů a objevíme nejúžasnější úspěchy, které si zasloužily místo v této slavné knize. Budeme zkoumat nejfantastičtější a nejpodivnější věci, které fascinují lidi po celém světě. Tento kvíz nás provede životními příběhy a skvělými výkony, které se staly ikonami lidského úsilí a odvahy.

Připravte se na vzrušující dobrodružství plné záznamů o nejrychlejších, nejvyšších, nejdelších a nejzajímavějších výkonech, kterých lidská a přírodní síla kdy dosáhly. Jsme si jisti, že tento kvíz vás zaujme a poskytne vám pohled do fascinujícího světa rekordů, který nás všechny překvapuje a inspiruje. Pojďme na to!

Guinessův kvíz: Velký, větší, největší

1 / 9

Nejvyšší vodopádem světa je Salto Angel. Víte, jak velkou výšku překonává?

 

 

 

 

 

2 / 9

Mobily jsou stále větší. Co je to ale proti největšímu telefonu, který je zapsán v Guinessově knize rekordů. Na výšku měří přes šest metrů. Tipněte si, kolik váží.

 

3 / 9

Největší nositelný turban vážil asi 35 kilogramů. Víte, kolik metrů látky k jeho vyrobení bylo třeba?

 

4 / 9

Nejdelší turistická bota. Tipněte si, kolik měřila na délku.

 

5 / 9

Největší komiksová kniha měří na výšku více než metr. Tipnete si, ve které zemi vznikla?

 

6 / 9

Tohle doma nezkoušejte. Isaac Johnson je držitelem rekordu o hodnotě 10,196 cm, který se týká úst. Tipněte si.

 

7 / 9

Největší "domeček z karet" postavili Indové. Tipněte si, kolik karet použili.

 

8 / 9

Od roku 2019 můžete v Hamburku vidět nejdelší modelový vláček na světě. Skoro už vlak. Tipněte si jeho délku.

 

9 / 9

Tipněte si, z kolika dílků je složena největší Rubikova kostka na světě.

 

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 42%

0%

Guinnessova kniha rekordů, nyní známá jako Guinness World Records, je encyklopedie, která se snaží zaznamenávat a kategorizovat světové rekordy z oblasti lidské činnosti i přírody1. Každý rok je vydávána nová edice1. Myšlenka vzniku této knihy pochází z 10. listopadu 1951, kdy sir Hugh Beaver, tehdejší generální ředitel pivovaru Guinness, diskutoval na setkání myslivců ve Wexfordské zátoce u řeky Slaney v Irsku o tom, které lovné ptactvo je nejrychlejší v Evropě12.

Během tohoto večírku Beaver dospěl k názoru, že neexistuje spolehlivý zdroj, který by dovedl rozsoudit podobné spory o rekordy1. Nápad na sepsání takové encyklopedie rekordů byl uskutečněn poté, co mu Christopher Chataway, zaměstnanec pivovaru Guinness, doporučil dva studenty, dvojčata Norrise a Rosse McWhirterovy, kteří v té době provozovali v Londýně informační agenturu1. Bratři McWhirterovi dostali pověření shromáždit informace pro první Guinnessovu knihu rekordů, která byla vydána v srpnu 1954 v nákladu tisíc výtisků.

zdroje:

  1. Wikipedia,
  2. Storymag