20 let v Evropské unii proměnilo Česko. Statistici ukazují jak
Palác Evropy, zdroj foto: Pixabay
Palác Evropy, zdroj foto: Pixabay

20 let v Evropské unii proměnilo Česko. Statistici ukazují jak

28 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Až si budeme ve středu užívat volný den, nepůjde jen o obligátní svátek práce. V tento den si připomeneme také 20. výročí vstupu do Evropské unie. 1. května 2004 v Česku začala etapa ekonomických i společenských změn spojených s volným pohybem zboží, osob a kapitálu. Odborníci z Českého statistického úřadu se těmto změnám podívali na zoubek.

První viditelné dopady vstupu ČR do EU využili exportéři, pro které byly události před dvaceti lety doslova požehnáním. „Vstupem do Evropské unie pro Česko započala fáze silného hospodářského růstu taženého exportními odvětvími. Zahraniční poptávka je přitom klíčovým hybatelem růstu doteď. Do zemí Evropské unie míří dlouhodobě 80 % českého zboží, což je jeden z nejvyšších podílů v EU vůbec,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Volný pohyb kapitálu zároveň znamenal i příliv zahraničních investic.

Česká ekonomika vstupem do EU získala svou současnou strukturu. To se týká i mimořádného postavení průmyslu. Tomu při plnohodnotném vstupu Česka na společný evropský trh napomohla i historicky vybudovaná široká výrobní základna, kvalifikovaná pracovní síla a výhodná geografická poloha. „Význam průmyslu pro českou ekonomiku je v evropském kontextu mimořádný, což dokládá české prvenství v oblasti zaměstnanosti v průmyslu i nadprůměrný podíl průmyslu na hrubé přidané hodnotě,“ dodává Marek RojíčekOd roku 2004 došlo také k rozvoji služeb. Ty podpořilo posílení kupní síly domácností i podniková poptávka. Největší rozkvět posledních dvaceti letech podle statistiků zaznamenala odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, obchodu a pak zejména informační a komunikační činnosti. Tady se hrubá přidaná hodnota reálně více než ztrojnásobila. Česká ekonomika postupně se tak postupně blíží k průměru EU. Mezi novými členy, kteří do Evropské unie vstoupili spolu s Českem, nebo dokonce později,  si z hlediska reálného HDP na osobu udržujeme přední pozici.

Statistici dodávají, že členství v Evropské unii je spojeno také se změnami v různých společenských segmentech, na které se soustředí společná evropská politika. Například s transformací v oblasti energetiky, ve větším důrazu na ochranu životního prostředí či s rozvojem vědy a výzkumu.

S členstvím v EU se pojí také demografické změny související s migrací. Počet legálně pobývajících cizinců v Česku se podle údajů cizinecké policie za posledních dvacet let zčtyřnásobil. Na konci roku 2023 u nás legálně pobývalo více než milion cizinců. Členství v EU zvyšuje atraktivitu Česka zejména pro pracovní migranty z tzv. třetích zemí. Ukrajinci tak tvořili po celou dobu členství Česka v Unii nejpočetnější cizineckou skupinu v tuzemsku. Z občanů EU žijících v Česku dominují Slováci.

zdroje:

  1. Český statistický úřad
  2. Wikipedia