Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Foto: Laurien Holtjer/Rewilding Portugal

Portugalské údolí Côa se stává scénou revolučního rewilding projektu (tedy takového „znovudivočení“), který přivádí zpět do divočiny starodávné plemeno dobytka, známé jako taurové. Tento projekt, který přináší do Portugalska speciálně vyšlechtěné verze dávno vyhynulého aurocha, je vedlejším produktem spolupráce mezi neziskovou organizací Rewilding Portugal a nadací Taurus Foundation, uvádí server BBC.

Cílem projektu je obnova přírodních procesů a tvorba 1 200 kilometrů čtverečních přírodního koridoru podél řeky Côa, který propojí ekosystémy mezi řekou Douro na severu a horami Malcata na jihu. Tento krok je nejen zásadní pro obnovu biodiverzity v regionu, ale také představuje pokus o návrat dobytka do jeho původního prostředí.

Pedro Prata, ředitel organizace Rewilding Portugal, zdůrazňuje význam projektu: Podporujeme návrat divokých druhů a nahrazujeme vyhynulé, jako je auroch a divoký kůň.“ Od roku 2019 organizace propustila dvě stáda 20 koní Sorraia a 15 taurů do oblasti o rozloze přibližně 20 čtverečních kilometrů, aby obnovila přírodní procesy s přirozeným pastevectvím.

Foto: Staffan Widstrand / Rewilding Europe

Historický význam tohoto kroku nelze podceňovat. Před tisíci lety migrovali divocí předci dobytka a koní volně po regionu Côa a hráli tak klíčovou roli při udržování travnatých ekosystémů. Zobrazení těchto zvířat lze najít i v paleolitických jeskynních rytinách podél údolí Côa, což svědčí o jejich historické důležitosti.

Projekt také osvětluje nový směr ochrany životního prostředí, který se soustředí na obnovu ekologických procesů přirozenými prostředky. Místo tradičního přístupu k ochraně, který je řízen lidskou manipulací, rewilding se zaměřuje na podporu přirozených procesů. Pokud se tento model v Portugalsku osvědčí, mohl by sloužit jako inspirace pro další podobné projekty v Evropě.

Zatímco se projekt setkává s výzvami, jako je získání pozemků a ochrana proti možným konfliktům s místními komunitami, jeho potenciál k obnově přírodních ekosystémů a posílení biodiverzity je nesporný. Rewilding Portugal přináší naději na ekologickou obnovu, ale vyžaduje trpělivost,“ říká Prata. Hledáme dlouhodobou transformaci krajiny směrem k divočejšímu stavu, a to nelze udělat jen za několik let.“

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropská unie vyzývá sociální sítě, aby před eurovolbami najaly ověřovatele faktů a zabránily tak šíření fakenews

EU zasahuje. Blíží se konec dovozu kávy pěstované na odlesněné půdě

Jezte avokádo denně, může vám prodloužit život

Británie chce létat taxíkem a doručovat poštu pomocí dronů

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…