Syrskyj zmiňuje „taktické úspěchy“ invazních sil. Ruské útoky mířily také na Cherson či Mykolajiv

Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti podle úřadů zranily tři lidi. Pod palbou se ocitlo na dvacet obcí. Ukrajinské úřady také informovaly, že ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v Mykolajivu. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Moskva tvrdí, že dobyla vesnici Novobachmutivka na východě Ukrajiny. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že invazní síly zaznamenaly ve více oblastech „taktické úspěchy“.

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu zranilo tři lidi, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

V Mykolajivu poškodil ruský dronový útok dva hotely, auta a teplárenskou infrastrukturu, uvedly tamní úřady. Jedno z ubytovacích zařízení, které začalo hořet, je poškozeno těžce. Jde o hotel, který byl teprve nedávno opraven a znovuotevřen po ruských útocích z roku 2022, podotkl předseda oblastní správy Vitalij Kim.

Rusové podle Kima útočili na historické centrum města. V blízkosti místa úderu se nachází dětská sportovní škola či stadion a žádná vojenská zařízení, dodal Kim. Ruská média tvrdí, že okupanti v Mykolajivu zasáhli loděnici a hotel, kde byli ubytováni „britští žoldnéři“.

Po dvou zraněných civilistech hlásí po ruském ostřelování úřady v Doněcké a Charkovské oblasti.

Rusové vyslali útočné a zřejmě i průzkumné drony

Ukrajinské letectvo v neděli ráno uvedlo, že nad Mykolajivem zničilo ruský dron íránské výroby. Protivzdušná obrana zasahovala také v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Ukrajinským silám se podařilo sestřelit pět z devíti ruských dronů, uvedl generální štáb, který zmínil, že kromě dronů Šáhed íránské konstrukce použili Rusové i bezpilotní letouny blíže nezjištěného typu. Ukrajinská armáda se podle serveru RBK-Ukrajina domnívá, že nejspíše šlo o průzkumné drony vyhledávající potenciální cíle.

Výbuch v Džankoj, Moskva mluví o sestřelených dronech

Silný výbuch se ozval v Džankoj na Rusy okupovaném Krymu, tvrdí telegramové kanály. V Džankoj se nachází důležité ruské vojenské letiště, které se už před necelými dvěma týdny stalo terčem ukrajinského útoku.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské systémy protivzdušné obrany zničily sedmnáct dronů, které nad ruské území vypustila ukrajinská strana. Útok prý zřejmě mířil na zásobníky ropy a pohonných hmot v Kalužské oblasti jižně od Moskvy. Tři drony se zřítily vedle zásobníků, aniž by je poškodily, tvrdí gubernátor Vladislav Šapša.

Ministerstvo uvedlo, že devět bezpilotních strojů bylo zasaženo nad Brjanskou oblastí, tři nad Kurskou a dva nad Bělgorodskou. Oproti tomu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz na sociální síti v noci psal o sestřelení třinácti dronů. Vše se podle něj obešlo bez zraněných a škod na zemi.

Moskva jen málokdy zmiňuje skutečné důsledky ukrajinských útoků. Kyjev, který se k operacím na území Ruské federace obvykle nevyjadřuje, se poslední týdny snaží útočit na ruské ropné rafinerie. Ruské okupační síly opakovaně míří na ukrajinské elektrárny, části energetické infrastruktury či dopravní uzly.

Ruské okupační úřady také podle agentur tvrdí, že ukrajinské ostřelování si vyžádalo tři mrtvé: dva lidé byli zabiti ve městě Polohy v okupované části Záporožské oblasti, další pak na západním okraji okupovaného Doněcka. Zprávy bojujících stran obvykle není možné ověřit z dalších zdrojů.

Rusové tvrdí, že dobyli Novobachmutivku

Moskva také tvrdí, že ruská vojska dobyla vesnici Novobachmutivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Kyjev tvrzení Moskvy bezprostředně nekomentoval, uvádí web stanice BBC.

Novobachmutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru. Poblíž je také obec Očeretyne, kterou ruská vojska podle médií nečekaně ovládla před několika dny. Místo se stalo ohniskem bojů v posledních dnech. Případný průlom by podle analytiků mohl ohrozit další ukrajinské pozice v Doněcké oblasti.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace právě západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove. „Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky. (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl v aktuálním prohlášení velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Rusové podle něj útočí také na frontovém sektoru u města Kupjansk v Charkovské oblasti – u obcí Stemachivka a Berestove měli částečný úspěch, postup se však prý podařilo zastavit. Syrskyj dále upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi třicet kilometrů od ruské hranice.

Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků, podle Ukrajiny se Rusové toto sídlo s 1,3 milionu obyvatel snaží učinit neobyvatelným. „V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ oznámil Syrskyj.

Ruské ministerstvo obrany pak tvrdí, že ruská vojska odrazila řadu ukrajinských protiútoků u města Časiv Jar, které je také pokládáno za další klíčovou pozici, kde se obě strany opakovaně střetly.

Tomáš Řepa z Univerzity obrany upozornil, že aktuální situace na frontě je dána jak pokračováním opotřebovávací války, tak tím, že Ukrajina je v konfliktu slabší stranou. „I tím, že Rusové naplno přešli na válečnou ekonomiku, tak skutečně chrlí zbraně, vytváří další strategické zálohy, které pak vrhají do útoku. A my vidíme, že obránců je podstatně méně než útočníků,“ vysvětlil a dodal, že ani vybavení, kterým Ukrajinci disponují, není ideální pro mohutné střety.

Proto podle něj jednotky napadené země „pomalu ale jistě“ vyklízejí první obrannou linii vybudovanou za Avdijivkou. „Syrskyj dokumentuje realitu a dělá to upřímným vojenským způsobem, kdy se snaží i vyburcovat spojence Ukrajiny, aby v té podpoře pokračovali dál,“ míní Řepa.

Tomáš Řepa z Univerzity obrany o situaci na ukrajinské frontě (zdroj: ČT24)