BYD Ocean-M by mohl být elektrický hot hatchback konkurující Golfu GTI

Přidat na Seznam.cz

Čínský výrobce se snaží zaplnit všechny dostupné mezery a na autosalonu v Pekingu odhalil horký elektrický hatchback.

Společnost BYD v rámci svého globálního útoku na automobilový trh uvedla na trh terénní vozy, SUV a sedany – nyní však čínský gigant navrhl koncept Ocean-M, který je zaměřen na výkonný elektrický hatchback, a mohl by docela dobře konkurovat Golfu GTI.

Koncept Ocean-M, který byl odhalen na autosalonu v Pekingu, je pětidveřový hatchback velikosti Volkswagenu Golf, což znamená, že BYD jej pravděpodobně představí jako konkurenta pro Volkswagen ID.3 GTX Performance a MG4 XPower, píše server AutoExpress

Samotný model by samozřejmě mohl mít i méně výkonné verze, čímž by BYD získal užitečný rodinný hatch, který by mohl být v nabídce pro Velkou Británii a Evropu umístěn mezi supermini Dolphin a sedan Seal.

I tak ale pekingský koncept naznačuje, že i základní model bude mít sportovní profil s vysokým pasem, který se prudce zvedá směrem k zadnímu oknu, a ostrými plochami vpředu a podél boků. Předváděný vůz má mohutné zadní křídlo, aerodynamický difuzor a boční „lopatky“, které by se teoreticky mohly objevit na výkonné verzi vozu.

Společnost BYD se v Pekingu k technickým informacím o modelu Ocean-M vyjádřila zdrženlivě, pouze prozradila, že má pohon zadních kol a že využívá novou platformu značky.

Předpokládá se, že se jedná o evoluci současné architektury elektromobilů společnosti, která se pravděpodobně nazývá e-Platform 4.0, a téměř jistě by byla kompatibilní se stávajícími elektrickými pohonnými jednotkami.

To by teoreticky mohlo umožnit, aby sériový Ocean-M používal stejný zadní motor o výkonu 308 kw jako Seal, i když BYD se možná rozhodne výkon trochu zvýšit, aby se vyrovnal 321 kw vlajkové lodi ID.3 GTX Performance.

Zatím nejsou známy žádné plány pro Ocean-M v Evropě ani ve Velké Británii, ačkoli se v Pekingu proslýchá, že se Ocean-M začne vyrábět ještě letos a jeho cena na domácím trhu se bude pohybovat kolem 649 000 Kč.

Zdroj: AutoExpress