Jeepy, které byl uvedeny s elektrickým pohonem, mají nyní vznětové a zážehové spalovacími motory

Přidat na Seznam.cz

Dva nové Jeepy, které byly původně plánovány jako čistě elektrické vozy, by nyní měly být vybaveny i spalovacími motory.

Skupina Stellantis tento krok v nedávné minulosti již několikrát učinila: Modely, které byly původně nabízeny pouze s elektrickým pohonem, jsou opět nabízeny se vznětovými a zážehovými spalovacími motory. Důvodem je pomalá celosvětová poptávka po elektromobilech, která nevede prodej elektromobilů k původně požadovaným maximálním číslům.

Alternativa k elektrickému pohonu

Touto cestou se již dříve vydala i značka Stellantis Jeep s modelem Avenger, který byl původně plánován pouze jako elektromobil. Nyní je k dispozici také jako hybrid a jako cenově dostupná základní verze dokonce s benzinovým turbomotorem bez jakékoli elektrifikace.

Nyní to vypadá, že dva modely Jeep, které byly dříve ohlášeny pouze s elektrickým pohonem, budou před první dodávkou přeloženy a alternativně nabízeny s benzinovými motory. Jedná se o Jeep Recon, terénní off-road ve stylu Jeepu Wrangler, a Wagoneer S, luxusní SUV, které doplní Jeep Grand Cherokee.

Tuto změnu názoru by měla umožnit platforma STLA-Large, která může být alternativně vybavena elektrickým pohonem nebo konvenčními spalovacími motory. S touto variantou se nyní zřejmě počítá i pro dva nové modely Jeep, které budou mít premiéru koncem roku. Nový šéf Jeepu Antonio Filosa v souvislosti s těmito dvěma novými modelovými řadami řekl oborovému časopisu Automotive News, že pokud se objeví příležitosti pro verze se spalovacími motory, „budeme je muset využít my, nebo někdo jiný“. To zní více než jasně.

Pokles prodeje vozů Jeep

Jeep se v poslední době potýká s prudkým poklesem prodejů na domácím trhu. K tomu přispělo ukončení prodeje atraktivního modelu Jeep Cherokee a ukončení prodeje levných spalovacích verzí oblíbeného Jeepu Wrangler v několika státech USA, v nichž je nyní stejně jako v Evropě veteránský model k dispozici pouze s drahým plug-in hybridem. Kromě toho Jeep v USA zcela jistě pociťuje vliv nového konkurenčního modelu Ford Bronco, který přiměl nemálo majitelů vozů Wrangler k přechodu na jiný typ.

Závěr

Euforie kolem přechodu na čistě elektrické vozy ve skupině Stellantis nyní poněkud ochladla. V poslední době jsme to mohli pozorovat i v Evropě, kde se několik modelů opět nabízí jako alternativa s levnými spalovacími motory. Nejnovějším příkladem jsou malé dodávky skupiny. Nyní se zdá, že se tato strategie uplatňuje u dvou nových modelů Jeep ještě před prvním dnem prodeje. Bude však zajímavé sledovat, jak hodlá Jeep odlišit původně plánované plně elektrické modely Wagoneer S a Recon od podobných řad Grand Cherokee a Wrangler.

Zdroj: auto, motor und sport