Rusko zahajuje novou éru v námořním výcviku s lodí Nikolaj Kamov. Je první svého druhu

Rusko nedávno oznámilo spuštění na vodu prvního plavidla svého druhu, které je speciálně navrženo pro výcvik pilotů námořního letectva na vrtulnících. Tato loď, pojmenovaná po legendárním sovětském konstruktérovi vrtulníků Nikolaji Kamovovi, známém pro své inovativní návrhy vrtulníků Ka, představuje důležitý krok ve vývoji ruského námořního letectva, píše portál Bulgarian Military.

Unikátní výcviková platforma

Projekt Nikolaj Kamov 14400, jak je oficiálně znám, slouží jako pokročilý simulátor pro námořní vrtulníkové posádky. Tato loď umožňuje pilotům zdokonalovat své dovednosti ve scénářích, které napodobují skutečné bojové situace, čímž zvyšuje jejich efektivitu a připravenost bez potřeby využití standardních letadlových lodí. Plavidlo nabízí námořním pilotům možnost intenzivně pracovat na zdokonalení vzletů a přistání na vrtulníkové plošině, což je často náročnější než přistání na pevné přistávací dráze.

Technologická výbava a multifunkční schopnosti

Plavidlo je vybaveno nejnovějšími technologiemi pro testování a vývoj nových systémů. Loď je speciálně navržena a vybavena pro zefektivnění námořních operací, což nejenže šetří čas a finanční prostředky, ale zároveň výrazně zlepšuje kvalitu výcviku.

Slavnostní ceremoniál a budoucí plány

Plavidlo Nikolaj Kamov bylo představeno během slavnostního ceremoniálu v Gorodci, Nižněnovgorodské oblasti, a očekává se, že se oficiálně připojí k flotile ruského námořnictva do konce letošního roku po úspěšném dokončení všech regulačních zkoušek. Tento ceremoniál, který zahrnoval tradiční rozbíjení lahve šampaňského o trup nové lodi, předznamenal začátek nové kapitoly pro ruské námořní letectvo.

Zdroj: Bulgarian Military