První neviditelná ponorka na světě je schopná 180-stupňového obratu v plné rychlosti

Highland Systems, společnost sídlící ve Spojených arabských emirátech, na výstavě NAVDEX 2023 představila svou novou ponorku s názvem Kronos. Původně byla navržena pro podvodní opravy a luxusní cestování, ale ruská invaze na Ukrajinu vedla k jejímu přepracování pro vojenské účely, píše portál Interesting Engineering.

Ponorka Kronos, vybaven ahydrodynamickým trupem ve tvaru manty, nabízí řadu inovací, které by mohly výrazně změnit dynamiku probíhajícího konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ponorka je schopná pohybovat se pod vodou rychlostí až 50 kilometrů za hodinu a na hladině dosahuje rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. S pracovní hloubkou až 100 metrů a maximální kritickou hloubkou 250 metrů, Kronos může operovat ve velmi náročných podmínkách.

První neviditelná ponorka na světě

Alexander Kuzněcov, zakladatel a hlavní konstruktér Highland Systems, zdůrazňuje, že jednou z klíčových vlastností Kronosu je jeho schopnost okamžitě se otočit o 180 stupňů i při plné rychlosti. Tato unikátní schopnost, spolu s tichým elektrickým motorem a potahem pohlcujícím sonarové vlny, činí z Kronosu výjimečně nebezpečné stealth plavidlo. Je první neviditelnou ponorkou na světě.

Ponorka je vybavena pro komerční i záchranné operace, ale její vojenské možnosti jsou značné. Může nést až šest torpéd Black Scorpion a přibližovat se k nepřátelským lodím pro umístění magnetických min bez detekce.

Pokud bude Kronos zaveden do výzbroje ukrajinských ozbrojených sil, mohl by zásadně změnit strategii námořních operací v oblasti, poskytnout Ukrajině nástroj pro neviditelné námořní operace a stát se noční můrou pro ruské lodě a ponorky. Tento krok by mohl být významným příspěvkem k obranným schopnostem Ukrajiny v probíhajícím konfliktu.

Zdroj: Interesting Engineering