Maligní melanom: smrtelná hrozba skrytá pod kůží

Publikuje: Nikola Macáková — 28. 04. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Maligní melanom: smrtelná hrozba skrytá pod kůží

Maligní melanom – agresivní forma rakoviny kůže. Klíčem je především včasná diagnóza a správná léčba.

Agresivní a nejvíce rozšířený typ rakoviny, která může postihnout i vás. Z preventivních aspektů je tento nádor velice dobře rozpoznatelný a můžete jeho výskyt velmi snížit. Dodržování doporučení lékařů vás dokáží od tohoto nádoru ochránit. Melanom vzniká na kůži, dále postihuje oko, ucho, genitál, GIT (zažívací trakt), vaječníky, močový měchýř, plíce,“ píše v úvodu medicínský portál symptomy.cz.

Maligní melanom je známý svou schopností rychle metastazovat, což znamená, že se může šířit do jiných částí těla, a to i při relativně malé velikosti nádoru.

Diagnóza a příznaky

Diagnostika maligního melanomu začíná obvykle návštěvou dermatologa, který provede důkladné vyšetření kůže. Základem je dermatoskopie, metoda, která umožňuje lékaři podrobněji prohlédnout pigmentované léze. Pokud lékař zjistí podezřelé znaky, může se rozhodnout pro biopsii – odebrání části léze k laboratornímu vyšetření,“ vysvětlují k danému onemocnění lékaři a odborníci na webu Masarykova onkologického ústavu.

Příznaky, které by měly upozornit, zahrnují změny ve velikosti, tvaru, barvě nebo vzhledu mateřských znamének nebo nově vzniklé pigmentové skvrny. Důležité jsou zejména nesymetrické znaménka s nepravidelnými okraji, různě zbarvené oblasti a znaménka větší než guma na tužku.

Příčiny onemocnění

Mezi hlavní rizikové faktory patří nadměrná expozice ultrafialovému záření, ať už přirozenému od slunce, nebo umělému z solárií. Dalšími faktory jsou genetická predispozice a světlý typ kůže, který snadněji uhoří. Výzkumy ukazují, že lidé s mnoha mateřskými znaménky nebo s rodinnou historií melanomu mají vyšší riziko,“ doplňují v krátké citaci lékaři z mou.cz.

Léčba a rizika

Léčba maligního melanomu závisí na stadiu a umístění nádoru. Možnosti zahrnují chirurgické odstranění melanomu, imunoterapii, cílenou terapii a v pokročilejších stádiích i radioterapii. Nejnovější léčebné metody zahrnují léky, které cílí specifické mutace v melanomových buňkách, což může vést k dramatickému zlepšení prognózy u některých pacientů,“ uvádí k léčně Masarykův onkologický ústav.

Vzhledem k agresivní povaze melanomu je důležité neodkládat návštěvu u lékaře, pokud si všimnete jakýchkoli změn na své kůži. Dermatologie je lékařský obor specializující se na tuto problematiku. Včasná diagnóza a správná léčba mohou znamenat zásadní rozdíl v přežití.

Odborné názory

Lékaři a odborníci zdůrazňují, že prevence je klíčová. Pravidelné samovyšetřování kůže a pravidelné návštěvy dermatologa jsou nezbytné. Kromě toho je důležité chránit kůži před sluncem použitím opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem, nošením klobouků a oblečení s dlouhými rukávy.

Maligní melanom zůstává vážným onemocněním, ale s pokrokem v léčebných metodách a zvýšeným povědomím o rizikových faktorech se zvyšují šance na úspěšné zvládnutí tohoto onemocnění.

Z historie

Historie maligního melanomu, jednoho z nejagresivnějších typů rakoviny kůže, sahá daleko do minulosti, ačkoliv plné pochopení a efektivní léčba tohoto onemocnění jsou poměrně nedávného data.

První záznamy a objevy

Maligní melanom byl poprvé popsán již v antice, konkrétně ve spisech Hippokrata, který žil v Řecku ve 4. století př. n. l. Hippokrates používal termín „melas“, což v řečtině znamená „černý“, pro popis některých typů nádorů, které by mohly odpovídat dnešnímu pojetí melanomu. Podrobnější popis přišel však mnohem později.

V 19. století přišly klíčové momenty v pochopení této nemoci. Skotský lékař Robert Carswell, působící v první polovině 19. století, byl jedním z prvních, kdo detailně popsal a ilustroval různé formy melanomu, které identifikoval jako specifickou formu rakoviny.

Diagnostika a rané léčebné metody

V roce 1838 popsal francouzský lékař René Laennec, známý svým vynálezem stetoskopu, maligní melanom podrobněji. On a jeho současníci už věděli, že jde o nádor vznikající z pigmentových buněk kůže, ale stále nebylo jasné, jak efektivně léčit toto onemocnění. První úspěšná operace odstranění melanomu byla provedena v roce 1787 britským chirurgem Percivalem Pott.

V 19. a na začátku 20. století byly hlavními metodami léčby chirurgické odstranění postižených tkání a experimentální použití radiační terapie. Tyto metody však často nezabránily návratu nemoci, zejména v pokročilých stádiích.

Vývoj v moderní medicíně

Zlom ve výzkumu a léčbě melanomu nastal v druhé polovině 20. století s rozvojem moderní onkologie a novými technologiemi v diagnostice, jako jsou dermatoskopie a později genetické testování. V 70. letech 20. století byly položeny základy pro moderní imunoterapii a cílenou terapii, což významně posunulo možnosti léčby tohoto nádoru.

DŘÍVE JSME PSALI:

Hemangiom: nejčastější nádor kůže u novorozenců

Nikola Macáková — 20. 04. 2024
Hemangiomy jsou běžné nádory kůže. Víte, kdy vyhledat lékařskou pomoc a jaké komplikace mohou při tomto onemocnění nastat?

Dnešní přístupy k léčbě, včetně pokročilé chirurgie, imunoterapie, cílené terapie a kombinace léčebných protokolů, jsou výsledkem dlouhodobého výzkumu a klinických studií, které vyvrcholily během posledních desetiletí. Tato historie od prvních záznamů až po současné pokroky v léčbě ilustruje jak vývoj medicínského poznání, tak zlepšení v péči o pacienty s tímto závažným onemocněním.

Použité zdroje: symptomy.cz, mou.cz,
redakční informace a zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.zdravizivot.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo ZŽ

O nás

Jsme internetový online magazín, který je zaměřen na zdraví, zdravotnictví, medicínu, vitalitu, harmonii, život a zdravý životní styl. Na webu nechybí ani známá onemocnění či babské rady a receptury. Naším partnerským projektem jsou UdálostiExtra.cz.

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu