HERMES AWARD 2024: 2D uchopovací sada nastavuje nové standardy ve flexibilní a inteligentní automatizaci

HERMES AWARDS 2024 schunk

Jak lze nastavit flexibilní, efektivní a perspektivní výrobu s ohledem na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a zachování zdrojů? Řešení spočívá v automatizaci. 2D uchopovací sada spolehlivě přebírá opakující se monotónní manipulační úkoly a snadno se používá i bez odborných znalostí. Inteligentní řešení přesvědčilo i porotu HERMES AWARD 2024, která inovativní 2D uchopovací sadu ocenila kýženou technologickou cenou na Hannover Messe.

hermes award 2024 schunk hannover
CENA HERMES 2024 byla předána v rámci slavnostního zahájení veletrhu Hannover Messe. Bettina Stark-Watzinger, spolková ministryně školství a výzkumu, předala cenu Kristině I. Schunk a Timu Gessmannovi za přítomnosti spolkového kancléře Olafa Scholze.

(zleva doprava): Dr. Jochen Köckler (CEO, Deutsche Messe), Timo Gessmann (CTO, SCHUNK), Kristina I. Schunk (CEO, SCHUNK), Bettina Stark-Watzinger, (federální ministryně školství a výzkumu), Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka (předseda Fraunhofer Society, předseda poroty HERMES AWARD)

„Cesta k automatizaci je pro mnoho společností stále náročná. Zejména malé a střední firmy proto zatím nevyužívají svůj plný potenciál. To je přesně to, kam vstupujeme,“ zdůrazňuje Kristina I. Schunk, generální ředitelka společnosti SCHUNK. „S inovativními, vysoce flexibilními a snadno použitelnými moduly pro automatizaci a digitalizaci, jako je 2D Grasping Kit, lze nejen procesně spolehlivě odstranit mezery mezi kvalifikovanými pracovníky a zvýšit produktivitu. Zároveň také vytvářejí zdravé a atraktivní pracovní prostředí, ve kterém lidé a stroje tvoří symbiózu.“

2D uchopovací sada EGU schunk

2D uchopovací sada oceněná HERMES AWARD usnadňuje vstup do procesů manipulace s netříděnými součástmi s podporou AI.

Jednoduše s AI
Se sadou 2D pastvy mohou společnosti implementovat inteligentní procesy pick & place pro náhodně uspořádané díly s malým úsilím. Sada se skládá z kamery s objektivem, průmyslového PC, AI softwaru a aplikačního uchopovače. Všechny komponenty jsou vzájemně dokonale sladěny a lze je kombinovat s jakýmkoli robotem a jakýmkoliv nadřazeným řídicím systémem. Díky intuitivnímu uživatelskému rozhraní probíhá výuka softwaru AI v několika jednoduchých krocích a nevyžaduje žádné předchozí znalosti programování nebo zpracování obrazu. Jakmile je hotovo, AI se trénuje a rozpoznává komponenty na základě charakteristických vlastností, jako je tvar, velikost a barva. Umělá inteligence kompenzuje jakékoli odchylky, ke kterým dojde, například kvůli měnícím se podmínkám světla, barvy nebo pozadí. Jedinečné je, že spolu s detekcí objektů systém automaticky vypočítává uchopovací body pro použitý chapadlo a přenáší parametry, jako je úhel natočení a šířka otevření, do ovládání robota. Monotónní, opakující se třídění nebo logistické úkoly lze spolehlivě a snadno automatizovat.

egu schunk úchop obrobku

Udržitelný a odolný vůči budoucnosti

„Chceme čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků a zvýšit potenciál produktivity i efektivitu zdrojů. V době, kdy je stále důležitější zdravé a udržitelné výrobní prostředí, naše 2D uchopovací sada nabízí řešení, které nejen zvyšuje efektivitu, ale také zlepšuje pracovní podmínky,“ vysvětluje Gessmann. Ústřední roli zde hrají automatizační řešení, jako je 2D Grasping Kit. „Získání ceny HERMES AWARD nás povzbuzuje a motivuje k další práci na řešeních, se kterými mohou společnosti snadno a efektivně využít potenciál automatizace.“

O CENĚ HERMES:
HERMES AWARD je mezinárodní technologická cena veletrhu HANNOVER MESSE. Uděluje se každoročně v rámci veletrhu a oceňuje vynikající produkty a inovativní řešení, která prokazují obzvláště vysokou úroveň technologické inovace.

Další informace o 2D uchopovací sadě naleznete zde.

Zdroj zprávy: SCHUNK
SCHUNK