Brno bude hostit největší světové setkání esperantistů v roce 2025!

Český esperantský svaz několik dlouhých měsíců aktivně usiloval o získání možnosti hostit Světový kongres esperantistů v roce 2025. Po dlouhém jednání mezi ČES, UEA (Universala Esperanto-Asocio) a městem Brno padlo mnohými členkami a členy ČES netrpělivě očekávané rozhodnutí UEA – Brno bude hostit největší světové setkání esperantistů v roce 2025!

Členové svazu záměr usilovat o pořádání UKo (Universala Kongreso) odsouhlasili již v roce 2022 – s ohledem na skutečnost, že už jen příprava žádosti a návrh hostitelského města pro pořádající organizaci UEA je časově náročná záležitost – natož pak následné vyjednávání mezi UEA a městem Brno. Na Světovém kongresu v Turíně 2023 zástupci svazu o této možnosti neformálně hovořili s vedením UEA, kteří aktivitu českých esperantistů přivítali a podpořili. Oficiální žádost předseda ČES Jiří Tomeček zaslal v závěru léta 2023 a následně se čekalo, jak dopadnou jednání mezi UEA a městem Brno. Kromě jednání o finančních podmínkách bylo klíčové zajistit vhodné prostory pro setkání takto velké skupiny esperantistů. Na přípravě kongresu se intenzivně podílela agentura Brno Bureau Convention, která spolupracuje s městem Brno na podpoře turismu a propagaci Brna jako místa pro setkání profesionálů z různých oborů na konferencích a pracovních setkání. Kongres esperantistů v roce 2025 tak bude zpestřením jejich bohaté spolupořadatelské historie.

Organizaci UKo zajišťuje Loka Kongresa Komitato (LKK), který tvoří místní (čeští) esperantisté. Ten se aktuálně utváří, máte-li zájem se na organizaci UKo podílet, napište nám. S organizací takové akce má z českých esperantistů zkušenosti jen málokdo, avšak úzkou spoluprací LKK s kongresovou sekcí UEA bude zajištěno, aby vše podstatné bylo pro zdárný průběh kongresu včas připraveno. Fungování LKK bude převážně online, takže bydliště mimo Brno není překážkou.

V České republice se konaly Světové kongresy doposud dva – v r. 1921 a v r. 1996, oba v Praze. Oficiální potvrzení Brna jako hostitelského města si můžete přečíst v esperantu na stránkách UEA zde.

--jk-


  • zveřejněno 28. 4. 2024, což bylo před 30 dny
  • od té doby článek otevřelo 198 čtenářů
  • stránku si můžete vytisknout

Komentáře

Bohužel zde zatím nejsou žádné komentáře.

Podělte se o svůj názor

 
Administrace - Aleš Tomeček © 2009-2024