Na dovolené běžně vídám ve stáncích háčkované topy, šaty, plavky i tašky. Ale vždy odolám, protože mi hlavou jako první probleskne: A kam to tady u nás budu nosit? No, teď přišel ten správný čas. Móda se opakuje v cyklech, jenom ty se teď už nestřídají po desítkách, nýbrž po sezónách. Letos zažívá obrození háčkovaná móda. Pronikla do všech sfér oděvů a sice s ní vyrukovaly světoznámé značky, ale čím dál oblíbenější je ”udělej si sám”.

Móda hippies a bohémů

Šedesátá léta byla desetiletím, kdy háčkování skutečně nabralo na síle. Háčkované modely se staly velmi populární součástí módy. Trend byl silně spojen zejména s květinovým hnutím hippies a bohémským stylem, kde háčkované oděvy vyjadřovaly lásku k ruční práci, přírodním materiálům a byly formou osobního vyjádření.

Háčkované šaty, vesty, bikiny, šátky a další doplňky byly běžně vidět jak na ulicích, tak v módních časopisech. Do módy přišly také takzvané ”granny square”, tedy babiččiny čtverce, z tohoto jednoduchého vzoru se dalo vyrobit velké množství oděvů a doplňků. Další větší vlnu popularity zažívalo háčkované oblečení v 90. letech, kdy se módní scéna vracela k retro a vintage stylům. Háčkované prvky do mainstreamové módy jednoduše zapadaly.

Háčkovaná móda dnes

V posledních letech se háčkování těší opětovné oblibě pro svou všestrannost a jedinečnou estetiku. Tuhle sezonu se vyloženě dere do popředí. Možná i kvůli tomu, že skvěle koresponduje s aktuálním Grandpa Core, stylem, který se inspiruje dědečkovým šatníkem a obsahuje retro motivy a různé pleteniny.

Trendy z babiččiny skříně

Dávám to za vinu i současnému trendu udržitelnosti, kdy se mladá generace snaží nalézat jiné způsoby, jak získat nové oblečení bez nutnosti nákupu. Móda z druhé ruky najednou není ”fuj”, ale něco, co je hodné obdivu. Úplně nejjednodušší je zalovit ve vlastních zásobách. Šatník vašich babiček a dost možná i maminek může skrývat hotové poklady, které si nejspíš i ony samy vyráběly podle návodu v časopisu, protože to tak tehdy dělal každý. O to větší hodnotu tyto jedinečné kousky mají. Když nepochodíte doma, zkuste si udělat výlet do second handů a vintage shopů.

Háčkovaná móda DIY

Kdo je zručný, kreativní a hledá zábavu na dlouhé večery, ten si může háčkovaný kousek vyrobit úplně sám. Po letech, kdy se všichni oblékáme jeden jako druhý, začíná se konečně cenit originalita a co dokáže víc křičet ”jsem originál” než výrobek, který si doma vytvoříme my sami. Můžete začít jednoduchým crop tílkem nebo vrchním dílem plavek. Postupně zvládnete vyrobit třeba i háčkovanou kabelku. U nás máme po babičce ještě pořád schované háčkovací jehlice a přízi, protože to mamka neměla srdce vyhodit a vlastně si vybavuji, jak jsem jako dítě háčkovala barbínám šály. Vyrob si sám je oblíbená činnost uživatelů sociálních sítí, návodů najdete spoustu.

Háčkování pro úplné začátečníky:

Zdroj: Youtube

Háčkují všichni, i světoví návrháři

Dřív bylo háčkování spíše nutnost zrozená z praktičnosti. Bylo to řemeslo předávané z generace na generaci a vzory se často sdílely v rámci komunit a nyní kouzlo háčkování přivádí k životu i světoznámí návrháři. V rámci kolekce jaro/léto neodolala italská značka Moschino, jež se proslavila hravými nápady a barevnými módními kousky. Háčkované šaty můžeme vidět v kolekci Oscara de la Renty i volnomyšlenkářské Miu Miu. Háčkovaná móda je spojení přesvědčivé tradice a moderny, která si získává srdce jednotlivců hledajících individualitu a sebevyjádření.

Zdroj: iGlanc.cz, Parlez Vous Crochet, Moschino, Oscar de la Renta, Miu Miu