NávodNemoci a komplikace

12 věcí, o kterých mluvit na terapii

Rozhodli jste se absolvovat terapii, ale tak nějak nevíte, o čem vlastně mluvit? Kde začít a co jsou témata, která by bylo vhodné otevřít? Je pravdou, že na terapii rozhodně nechodí jen lidé, kteří řeší konkrétní jasně definovaný problém. Často jde i o jakousi prevenci nebo snahu zlepšit své mentální zdraví. Pak ale nemusí být tak zřejmé, o čem vlastně s odborníkem mluvit a na co se zaměřit. Níže uvádíme příklad témat, která by vás možná nenapadly, ale mnohdy mohu stát v cestě naší duševní pohodě nebo mentálnímu posunu.

Co na terapii očekávat

Terapeuti a psychologové se shodují v tom, že není neobvyklé, že lidé přijdou na sezení a nejsou si jisti tím, o čem chtějí mluvit. Otevřít se je těžké a nemusí to jít snadno, zejména když se s terapeutem teprve seznamujete. Aby vám s otevřením pomohli, mohou někteří terapeuti provést hodnocení, aby lépe porozuměli vám a vašim potřebám. To může pomoci vytvořit plán pro budoucí sezení.

Jiní terapeuti mohou nechat rozhovor vést vás. Pokud si nejste jisti, jak začít rozhovor s terapeutem, nebo nevíte, o čem mluvit, zde je 12 témat, která můžete zvážit.

1. „Malé“ problémy

Je snadné mít pocit, že v terapii musíte mluvit o „hlubokých“ nebo „vážných“ problémech. Nezapomeňte však, že neexistuje žádné „správné“ téma, o kterém byste měli v terapii mluvit. Můžete mluvit o čemkoli chcete, klidně i o zdánlivých detailech.

Je pravda, že někteří lidé přicházejí na terapii, aby řešili něco konkrétního, například úzkost nebo depresi. Někdy však lidé procházejí nějakou životní změnou a chtějí si s někým popovídat a pomoci mu se zvládnutím této změny. Mluvit však můžete skutečně o čemkoliv, co vám právě leží na srdci. Mluvte o svých nadějích, snech, obavách, zklamáních, bolestech, studu, rozhovorech s mámou, interakcích s partnerem, vnímaných selháních jako rodič, sexualitě nebo o posledním rande, které jste prožili

Nejste si jisti, kde začít sezení? Začněte tím, že zrekapitulujete, co se stalo od poslední návštěvy u terapeuta – dobrého i špatného – a na základě toho zjistěte, co chcete společně dále prozkoumat.

2. Vzorce a chování

Může být dobré sledovat své myšlenky, vzorce a chování tím, že si mezi terapeutickými sezeními povedete deník. To může být užitečné zejména v případě, že se stydíte nebo je pro vás obtížné zapamatovat si všechno, co prožíváte.

Deník si nemusíte nosit s sebou ani z něj na sezení číst. Ale zapisování věcí vám umožní hledat vzorce ve vašich pocitech a chování, které byste mohli chtít řešit s terapeutem.

3. Současné pocity

Možná jste se během týdne cítili smutní, naštvaní nebo v depresi, ale pokud se tak právě teď necítíte, nemusíte s tím začínat.

Soustřeďte se na to, jak se cítíte v současnosti, a prostě řekněte, jak se cítíte.

Pravdou je, že to, co od terapie potřebujete, se den ode dne mění. Je v pořádku, že jste tam šli s tím, že budete mluvit o svém vztahu, a místo toho jste celé sezení strávili ventilováním pocitů, které máte ze své práce. Terapeutická sezení mají být opravdu co nejvíce přizpůsobena tomu, co v danou chvíli potřebujete.

4. Opakující se myšlenky

Deprese i úzkost mohou často zahrnovat neustále se vracející myšlenky nebo úvahy. Pokud se vám tento týden špatně usínalo, protože vaše mysl nepřestávala myslet na něco, co byste si přáli udělat, nebo jste se obávali něčeho, co se blíží, je to často skvělé místo pro začátek sezení.

5. Vztahy

Tím není myšlen jen váš milostný život. Řekněte svému terapeutovi o všech svých vztazích, ať už jde o partnera, rodinu nebo přátele. Máte pocit, že máte doma podporu? Máte pocit, že máte další lidi, se kterými můžete sdílet své pocity, nebo máte také problém otevřít se ostatním, nejen svému terapeutovi? Vztahy jsou pro vaše duševní zdraví důležité a hrají důležitou roli ve vaší každodenní náladě a pocitech. Pokud se tedy vyhýbáte telefonátům své maminky, přestože ji máte rádi, dejte o tom vědět svému terapeutovi a možná můžete společně prozkoumat, proč se jí vyhýbáte.

6. Traumata z minulosti

Tohle může znít jako samozřejmost – nebo vyvolávat stereotypní představy ležení na lehátku a naříkání nad minulostí – ale pravdou je, že pokud jste se na posledních sezeních soustředili na svou přítomnost, možná jste se nedostali k tomu, abyste terapeuta zasvětili do své minulosti.

Možná jste například strávili poslední měsíc tím, že jste terapeutovi vyprávěli o svých současných problémech ve vztazích, ale nikdy jste neprobrali své minulé vztahy nebo manželství svých rodičů.

Když se na chvíli odkloníte od své přítomnosti a rozhodnete se mluvit o své minulosti, mohlo by vám to pomoci vyřešit některé pocity, které jste v sobě dusili nebo nechávali nevyřešené.

7. Nové životní výzvy

Lidé na terapii mají obvykle něco, co chtějí řešit. Ne vždy se však jedná o problém. Někdy je to pocit nebo emoce, které jsou pro ně neznámé. Když zažíváte nové situace, jako je porod, manželství, stěhování, může to ve vašem životě zažehnout nevyužité oblasti, kterým potřebujete pomoci porozumět.

Pokud se ve vašem životě něco změnilo a vy se kvůli tomu cítíte nějakým způsobem jinak, upozorněte na to. Nemusíte mluvit jen o „špatných“ věcech. Změna může být dobrá, ale přesto může vyvolat nové pocity, které byste mohli chtít prozkoumat v bezpečném prostoru bez předsudků.

8. Vyhýbání se myšlenkám a konfliktům

Může se jednat o něco, za co se stydíte, nebo o něco, co považujete za „hloupé“, abyste si dělali starosti. Možná je to něco, co považujete za „bezvýznamné“ nebo „malicherné“.

Všichni se cenzurujeme a posuzujeme své pocity. Terapie je však přesně tím místem, kde můžeme prozkoumat všechny své myšlenky a pocity, dokonce i ty, o kterých máme pocit, že bychom je mít neměli.

Je v pořádku cítit cokoli, co cítíte, a rozhodně je v pořádku o tom mluvit v terapii. To dává smysl. Často se vyhýbáme mluvení o nepříjemných, bolestivých nebo obtížných věcech, a přesto když je necháme vyhnít, ještě se zhorší. Považujte terapii za bezpečné místo, kde můžete mluvit o věcech, kterým byste se jinak nedokázali věnovat jinde.

9. Problémy s otevřením se

Pokud máte právě teď problém se otevřít a nejste si jisti proč, řekněte to svému terapeutovi. Možná je v tom něco, co by se dalo prozkoumat. Například když jste v depresi, často ztrácíte zájem o věci, které vás dříve bavily, a pociťujete sníženou hladinu energie. Pokud se vám zdálo, že přijít na sezení dnes a minulý týden bylo mimořádně těžké, a nejste si jisti proč, terapeut vám může pomoci to rozklíčovat a zjistit, zda se za tím vším neskrývá nějaký hlubší problém.

10. Nepohodlí při terapii

Vybudování důvěry vyžaduje čas. Sdílení myšlenek a pocitů s cizím člověkem není snadné. Pokud máte problém důvěřovat svému terapeutovi natolik, abyste se mu otevřeli, což je zcela normální, nebojte se o tom mluvit. S touto informací může terapeut pracovat na vybudování základů důvěry, které vám umožní se později více otevřít.

11. Zda terapie funguje nebo nefunguje

Pokud se s terapeutem opravdu necítíte dobře, je možné, že není vhodným terapeutem pro vás – a to je v pořádku. Terapeuti mají různé profesní zázemí a specializace a existují různé typy psychoterapie.

Zvažte, zda jsou vaše potřeby v terapii naplňovány a zda je terapeut otevřený vašim konkrétním požadavkům a potřebám. Pokud se vám nedostává toho, co potřebujete, pokud vaše terapie nepostupuje, nebo se necítíte s terapeutem v bezpečí a komfortně, možná je na místě zvážit změnu terapeuta.

12. Kdy ukončit terapii

Psychoterapie nemá trvat věčně. Pokud jste tedy dříve snadno vymýšleli věci, o kterých byste si mohli promluvit, a nyní už ne, může to být znamení, že jste dosáhli konečného bodu.Je naprosto normální, že po nějaké době máte pocit, že terapii nepotřebujete. Než však přestanete, ujistěte se, že terapii ukončujete proto, že jste ze sezení skutečně dostali to, co jste potřebovali, a ne proto, že jste s terapeutem nespokojeni.

Pokud je pro vás zpočátku obtížné se otevřít, nebojte se. Může trvat nějaký čas, než se do toho opravdu dostanete a najdete skutečnou důvěru k člověku, kterého jste předtím neznali a byl pro vás zcela cizí. Časem byste však měli začít cítit, že se cítíte lépe a více se otevíráte. Pokud ne, zvažte, zda byste nechtěli spolupracovat s jiným terapeutem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/what-to-talk-about-in-therapy#faq
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Alex Green: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-zena-kancelar-bez-tvare-5699431/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button