O titul si to rozdají jen Sparta se Slávií, ale o záchránu se bude strachovat pět týmů

Přidat na Seznam.cz

Základní část první české fotbalové ligy je za námi. O titul si to rozdají Sparta se Slavií, přičemž Letenští mají na svého odvěkého rivala čtyřbodový náskok. Na třetím místě skončí na 95 % Plzeň. Naopak souboj o další dvě místa znamenající účast v evropských pohárech bude velmi napínavý. Šanci na „Evropu“ mají týmy od čtvrtého do desátého místa (4. Ostrava, 5. Mladá Boleslav, 6. Slovácko, 7. Liberec, 8. Olomouc, 9. Hradec Králové, 10. Teplice).

Největší nervy však budou mít fandové týmů, které čeká skupina o záchranu. Nejlepší pozici mají pražští Bohemians, kteří mají na 14. místo znamenající baráž o první ligu náskok deseti bodů (bude se hrát pět zápasů). Tento bodový odstup si vytvořila Bohemka dnešní výhrou nad Pardubicemi 2:1. Vítězství je pro nás důležité. Dává nám nyní nějaký klid, ale nerodilo se lehce. Pardubice vstoupily do obou poločasů lépe. Prvních dvacet minut od nás nebylo dobrých. Nedokázali jsme si poradit s tím, že v nějaké fázi Pardubice kopaly míče za nás. Na nás ležela určitá deka a vyhazovali jsme zbytečně míče. Druhá část první půle byla v našem podání lepší,“ podotkl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Přesto to nemohou brát Pražané jako velkou výhru. Po loňské sezoně se klokani dostali po třiceti letech do evropských pohárů, takže letošní ročník je pro ně velkým zklamáním. Jednodušší sezonu si jistě představovali i v Pardubicích, které skončily po 30 kolech třinácté s tříbodovým náskokem na 14. Karvinou. „V nadstavbě bude hodně záležet na prvních dvou zápasech, které hrajeme doma, na ty se musíme perfektně připravit,“ uvedl pardubický kouč Radoslav Kováč.

Bohemians 1905 – FK Pardubice 2:1 (1:0) Branky: 26. Kovařík, 73. Matoušek – 48. Sychra.

Zmiňovaná Karviná si trochu nečekaně přivezla tři body ze Zlína, díky čemuž poskočila z posledního místa. „Vítězství ve Zlíně je vzpruhou do další práce a moc si tří získaných bodů vážíme a jsme za ně vděční. V první půli, kdybychom dotáhli jeden nebo dva brejky, tak to nemuselo být jen 1:0 pro nás. Domácí snad neměli celý zápas žádnou vyloženou gólovku,“ řekl karvinský kouč Marek Bielan.

FC Zlín – MFK Karviná 0:1 (0:1) Branka: 12. Regáli.

Na poslední místo se po 14 dnech vrátily České Budějovice, které doma remizovaly se Slováckem 2:2. ,,Dostali jsme úvodní branku po tom dvaadvaceti minutách, kdy jsme Slovácko do ničeho nepustili. Klobouk dolů před tím, jak to ale kluci dokázali otočit. V závěru jsme ovšem hloupě inkasovali a ztratili jsme vítězné utkání. Výchozí pozice teď bude těžká, rozhodne ale nadstavba,“ uvedl na tiskové konferenci trenér Jihočechů Jiří Lerch.

Dynamo České Budějovice – 1. FC Slovácko 2:2 (1:1) Branky: 45.+1 Suchan, 55. Tranziska – 22. Kim Sung-pin, 83. Mihálik.

Posledním šestým týmem, který se bude strachovat o záchranu, bude Jablonec. Tento dříve ambiciózní klub, který vždy pomýšlel spíše na evropské poháry, se v posledních letech trápí. Což jistě souvisí s velkými problémy majitele klubu Miroslava Pelty…. Do nadstavby o záchranu vstoupí na 12. místě s pětibodovým náskokem na 14. Karvinou. Klidně to ale mohl být větší náskok, jenže dnes přišli Severočeši o vítězství v nastaveném čase a to díky velké minele gólmana Hanuše, který chyboval v rozehrávce. „Ještě teď nemůžu uvěřit tomu, co se stalo v devadesáté minutě. Tohle není o terénu, stačilo do toho kopnout, nic jiného. Sráží nás chyby, tak jako celou sezonu. Jako už po několikáté jsme ztratili zápas,“ zlobil se jablonecký kouč Radoslav Látal.

FK Jablonec – FK Mladá Boleslav 1:1 (1:0) Branky: 19. Polidar – 90.+1 Hilál.

Zdroj: bohemians.cz, fkpardubice.cz, mfkkarvina.cz, dynamocb.cz, fkjablonec.cz