Delikatesa crème Brûlée: Recept na francouzký dezert

Rádi byste si doma připravili francouzskou delikatesu s názvem Crème Brûlée, ale nevíte, jak na to a ani nejste majiteli flambovací pistole? Nevadí! Vyzkoušejte krém spolu s námi, a my vám prozradíme, jak se bez pistole lehce obejít.

Co je Crème Brûlée?

Crème Brûlée, to je dokonalost sama. Luxusní sladký dezert, na jehož chuť jen tak nezapomenete. Na chladném povrchu lahodného žloutkového krému plného smetany a zrníček vanilky, objevíte horkou křupavou vrstvičku karamelu, tenkou jako led na kalužích po prvních mrazíkách. Stačí ji jen lžičkou probořit a euforie chutí může začít.

To, co odlišuje Crème Brûlée od klasického českého vanilkového pudinku, jsou čerstvé a přírodní suroviny používané francouzskými cukráři. Výsledkem je pak vždy skvěle vypadající a chuťově neodolatelný krém.

U nás je náročné napsat spisovny na klávesnici název tohoto francouzského dezertu Crème Brûlée. U nás to můžete nazvat zjednodušeně créme brulée. Výslovnost je poměrně jednoduchá: krém bryle. Setkáte-li se s názvem creme brulle, tento název s je nesprávný.

Crème Brûlée
Zdroj foto: Dasha Petrenko / Shutterstock.com

Původ vanilkového krému s karamelovou krustou

Vanilkový krém býval oblíben již v dobách středověku. Kdo jej však dovedl k dokonalosti a vymyslel křehkou karamelovou krustu na jeho povrchu, není úplně jisté. Nejpravděpodobnějším původcem tohoto nápadu byl francouzský kuchař François Massialot v 17. století, ale o prvenství se hlásí i Španělé a dokonce i Angličani. Název, jak ho známe v dnešní podobě, vznikl v 19. století a podle něj se usuzuje, že dezert opravdu má svůj původ ve Francii.

TIP: Oblíbený francouzským dezertem je také Parfait. Zkuste si ho připravit doma.

Příprava vanilkového krému je jednodušší, než byste si mysleli

Na první pohled by se mohlo zdát, že tuto delikatesu zvládnou jen cukrářští mistři, jenže opak je pravdou. Připravit lahodný krém ze žloutků, smetany, cukru, vanilky a karamelové krusty podle našeho návodu zvládnete hravě i vy.

Důležité cukrářské pravidlo

Chcete-li, aby váš dezert chutnal, jak z rukou zkušených francouzských cukrářů, pak pamatujte, že platí jedno, jediné pravidlo: Nikdy žádné náhražky! Čím lepší a čerstvější budou vstupní suroviny, tím větší ovace sklidíte. Jednou z nejpodstatnějších surovin, v krému obsažených, je vanilka.

Crème Brûlée recept
Zdroj foto: Fotocreato / Shutterstock.com

Vanilka je královna bez náhrady

U vanilky nikdy nenahrazujte klasický vanilkový lusk vanilínovým cukrem.  To by byla velká chyba. Chuť pravé vanilky je na míle vzdálená chuti vanilinového cukru. Rostlina, z níž plod vanilky pochází, je druhem orchideje Vanilla plantifolia, česky Vanilka pravá. Někdy se jí také říká „černý lusk“. Tobolky této rostliny se fermentují a teprve potom získávají svoje typické aroma, jež z nich dělá vyhledávané koření. A ne ledajaké. Vanilka je třetím nejdražším kořením světa! Nejlepší je ta z Madagaskaru.

Jak dostat semínka z vanilky a co s prázdným zbytkem lusku?

Je to jednoduché. Plod vanilky opatrně podélně rozřežeme a špičkou ostrého nože vyškrábneme semínka ven. Ty použijeme do našeho dezertu, ale zbylý lusk také vyhazovat nebudeme. Naložíme jej do krupicového cukru, který tímto jednoduchým úkonem přeměníme v pravý vanilkový cukr. Takto nám bude lusk sloužit velmi dlouho.

Recept na Crème Brûlée

Příprava je jednodušší, než byste si mysleli. A navíc je návyková, stejně jako výsledná chuť. Vyzkoušejte recept na Crème Brûlée krok za krokem.

Suroviny

  • ½ litru čerstvé 33% smetany ke šlehání,
  • ¼ litru žloutků (což je zhruba 6 žloutků),
  • 80 g krystalového cukru,
  • 1 vanilkový lusk,
  • třtinový cukr,
  • čerstvé ovoce na zdobení (např. jahody, maliny, ostružiny, borůvky).

Postup přípravy

Do větší skleněné mísy si vlijeme smetanu, přidáme cukr, žloutky a vše rozmícháme ruční šlehací metličkou. Přidáme semínka vanilky, připravená podle výše uvedeného způsobu, a vše důkladně vyšleháme.

Pečení Crème Brûlée

  1. Smetanovou směsí naplníme vhodné, nejlépe porcelánové, misky a vložíme je do pekáče s vodou. Výška vody v něm by měla zhruba odpovídat výšce hladiny krému v miskách.
  2. Plech dáme do trouby na 120 °C (pozor, teplota nesmí být vyšší, ať vajíčka v krému neusmažíte!) a pečeme po dobu 30-40 minut (čas pečení záleží na velikosti misek a výkonu vaší trouby).

Tvoření karamelové krusty

  1. Po zapečení dáme krémy vychladnout do ledničky. Po vychladnutí je překryjeme potravinovou folií a necháme ještě další 2-3 hodiny odpočívat.
  2. Pokud je nebudeme flambovat hned, vydrží krém v ledničce minimálně 2-3 dny.
  3. Vytvoření zkaramelizované cukrové vrstvy, provedeme až těsně před podáváním.
  4. Této finální úpravě předchází rovnoměrné zasypání povrchu každé misky tenkou vrstvičkou třtinového cukru.
  5. Vlastníte-li cukrářskou flambovací pistoli, tak její použití při zapékání povrchu krému bude velmi rychlé a efektní. Jen dávejte pozor, abyste cukr nepřepálili.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také luxusní a pohledný dezert Croquembouche

Crème Brûlée dezert
Zdroj foto: Ellen19 / Shutterstock.com
Co dělat, když nemáte flambovač

Pokud pistoli doma nemáte, nezoufejte. Vložte misky s cukrovou vrstvou do trouby pod gril a karamelový efekt se dostaví také. Abyste ale předešli nechtěnému zahřátí krému, vložte misky do pekáče naplněného ledovou vodou, ideálně přímo do ledových kostek či ledové tříště. Povrch se krásně zapeče, ale samotný krém zůstane pěkně vychlazený.

K dezertu Crème Brûlée skvěle ladí čerstvé lesní plody. Můžeme s nimi ozdobit povrch dezertu nebo je podávat v druhé misce zvlášť. Těžko najdete někoho, kdo odolá vábení tohoto kulinářského zázraku.

Dobrou chuť!


Tipy na další dorty a dezerty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.