Letnička bakopa je krásná květina. Jak ji pěstovat?

Pokud hledáte zajímavou pokojovou rostlinu s krásným květenstvím a chcete dodat tak vašemu interiéru či balkonu pocit útulnosti, pak vás určitě zaujme bakopa. Tato krásná květina je atraktivní díky svému převislému stylu a romantickým stylem něžných květů. Jak náročná je péče o tuto rostlinu a jak pěstovat bakopu?

Bakopa drobnolistá
Zdroj foto: Nahhana / Shutterstock.com

O rostlině bakopa

Bakopa drobnolistá (lat. Bacopa monnieri) je popínavá letnička, která miluje klidně i přímé sluneční záření. Nejvíc zajímavé jsou na bakope drobné květy, které přímo zaplavují celé převislé listy. Drobné kvítky mají tvar hvězdy a obyčejně jsou bílé. Kromě bílých drobných květin je na našem trhu rostliny možno zakoupit také v jemné fialové nebo růžové barvě.

Tato rostlina miluje letní horké dny díky svému původu. Přirozeně totiž bakopa roste v jižní Africe, kde zvládá s přehledem tropické teploty. Převisy květiny mohou z květináčů dosahovat až 100 cm.

  1. Kdy bakopa kvete?

    Bakopa nejvíce kvete v letních měsících – většinou od června do září.

Pěstování bakopy

Pro začátečníky v pěstování máme dobrou zprávu, péče o tuto květinu není nijak náročná. Pokud chcete, aby vám bakopa dobře kvetla a prospívala:

  • Je nutné vysadit rostlinu na slunné místo. Ve stínu jí špatně nebude, ale méně pokvete,
  • Pěstovat ji můžete na slunečním parapetu (v interiéru i exteriéru) nebo v závěsných nádobách na balkoně.
  • Ideální teplota pro pěstování je cca 20 až 30 stupňů.
  • Bakopa upřednostňuje vlhkou půdu, proto je třeba rostlinu pravidelně zalévat.

Hnojení bakopy

Při prvotní péči o květinu nezapomínejte na dostatečné hnojení, to dodá dostatečnou vláhu a dobré prostředí pro růst. Během vegetačního období můžete rostlinu jednou měsíčně přihnojit.

bakopa pěstování
Zdroj foto: Lex-art / Shutterstock.com

Léčivé účinky bakopy

Bakopa působí pozitivně na kognitivní funkce, tzn. zlepšuje paměť, učení a koncentraci. Kromě toho má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Hraje také roli při snižování stresu a úzkosti. Jedná se o jednu z nejcennějších bylin, která je používána v ayurvédské medicíně. Bakopu dostat například v podobě jemně namletého prášku, který se přidává do čaje nebo v podobě tinktury.

Zdroj: gardendesign.com, masterclass.com


Tipy na další pokojové rostliny

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.