Sponzorováno

Hyperplazie dásní (gingivální hyperplazie) – příznaky, příčiny a léčba 4.53/5 (17)

  • Hyperplazie dásní, známá také jako gingivální hyperplazie, je stav, který charakterizuje nadměrný růst dásní. To znamená, že dásně se zvětšují a zvětšují svůj objem nad normální míru.
  • Hyperplazie dásní může být způsobena různými faktory, jako je genetika, užívání některých léků (například některé antiepileptické léky, imunosupresiva apod.), hormonální změny (například během těhotenství) nebo nevhodná ústní hygiena.
  • Nadměrné zvětšení dásní může způsobit nepříjemné příznaky, jako je krvácení dásní při čištění zubů, pocit tlaku nebo bolesti v dásních, estetické problémy nebo dokonce obtíže s jídlem a řečí.
  • Léčba gingivální hyperplazie může zahrnovat úpravy ústní hygieny, jako je pečlivější čištění zubů, používání speciálních nástrojů na čištění mezi zuby a podobně. V některých případech může být také nutný chirurgický zákrok k odstranění nadměrné tkáně dásní. Je důležité konzultovat s dentálním specialistou, který může posoudit příčinu a navrhnout vhodnou léčbu.

Gingivální hyperplazie je stav úst znamenající přerůstání dásní (tkáně dásní) obklopující zuby. Jakmile tento stav začne, vytváří cyklus obtíží při provádění dobré ústní hygieny, což vede k vyššímu riziku (a možná závažnějším příznakům) přerůstání.

Někdy se tento stav označuje jako přerůstání dásní, zvětšení dásní, hypertrofie, hypertrofická gingivitida nebo příznaky gingivální hyperplazie.

Takto může vypadat hyperplazie dásní (gingivální hyperplazie)

Takto může vypadat hyperplazie dásní (gingivální hyperplazie)

 

Příznaky hyperplazie dásní

Příznaky gingivální hyperplazie mohou být:

  • Oteklé přerůstání dásní
  • Dásně, které snadno krvácejí
  • Jasně červená tkáň v oblasti přerůstání (dásně mohou být i jakoby kulaté)
  • Bolest
  • Zápach z úst
  • Hromadění plaku

Oblast přerůstání dásní se obvykle nachází v přední části úst (okolo předních zubů), ale může se nacházet mezi zadními zuby a tvářemi.

Studie z roku 2015 publikovaná časopisem Histopathology popisuje gingivální hyperplazii jako „malý papilární nebo sametově jasně červený gingivální přerůstek, který snadno krvácí“.

Příčiny gingivální hyperplazie

Hyperplazie dásní může být způsobena různými základními příčinami, jako například těmito:

  • Zánět v důsledku špatné ústní hygieny, hromadění plaku a bakterií a další
  • Systémové příčiny, včetně těhotenství, vitaminu D a některých typů rakoviny
  • Vedlejší účinky léků

Základní příčina gingivální hyperplazie musí být přesně identifikována dříve, než může být podána správná léčba; léčba se totiž může značně lišit u každé příčiny.

Hyperplazie dásní vyvolaná léky

Léky, které byly nejvíce spojovány s gingivální hyperplazií, spadají do tří kategorií – léky proti záchvatům (Amlodipine, Ethosuximide, Ethotoin) imunosupresivní léky používané u pacientů po transplantaci (Cyclosporine, Nitrendipine, Sirolimus) a blokátory vápníkových kanálů používané k léčbě různých kardiovaskulárních stavů, jako je vysoký krevní tlak (Diltiazem, Felodipine).

Pokud užíváte jakékoli léky, které jsou spojeny s hyperplazií dásní, je důležité pečlivě sledovat jakékoli známky a příznaky zánětu dásní.

Podle studie z roku 2023 může být zánět dásní prvním náznakem toho, že u osoby (zejména té, která užívá určité léky) se rozvine přerůstání dásní / hyperplazie dásní.

Nezapomeňte oznámit jakékoli známky zánětu (jako je zarudnutí nebo otok) svému zubaři i lékaři. Zubař může nabídnout léčbu, která pomůže snížit riziko rozvoje gingivální hyperplazie, stejně jako bude schopen léčit stávající příznaky.

Váš lékař může být schopen změnit váš předpis na typ léku, u kterého je méně pravděpodobné, že způsobí hyperplazii dásní.

Studie potvrzují to, že specifické léky mají v gingivální hyperplazii prsty

Výskyt gingivální hyperplazie je velmi vysoký, když člověk užívá specifické léky, jak ukazují různé studie.

Fenytoin

Podle studie zveřejněné v Pediatric Nephrology z přibližně 2 milionů účastníků studie užívajících fenytoin (antikonvulzivní lék podávaný při záchvatech) měla mít asi polovina vývoj určitého stupně přerůstání dásní (hyperplazie dásní).

Cyklosporin

Je známo, že cyklosporin, lék běžně podávaný pacientům po transplantaci, aby zabránil odmítnutí transplantovaných orgánů tělem, způsobuje hyperplazii dásní přibližně u 13 % až 85 % těch, kteří tento lék užívají.

Procentní rozmezí je tak široké, protože další faktory, které mohou nepříznivě ovlivnit přesné výsledky studií, jako je skutečnost, že pacienti po transplantaci obvykle užívají nespočet různých léků najednou (včetně dalších léků, které mohou zvýšit riziko hyperplazie dásní, jako je vápník blokátory kanálů).

Sponzorováno

Nifedipin

Nifedipin je typ blokátoru vápníkových kanálů podávaný při vysokém krevním tlaku. Byl to nejtěsněji spojený lék (ve své třídě) způsobující hyperplazii dásní. Studie ve skutečnosti uváděly výskyt 38 % těch, kteří užívali nifedipin, u kterých se vyvinul tento stav. Je také známo, že další blokátory vápníkových kanálů způsobují hyperplazii dásní.

Příznaky obvykle začínají přibližně jeden až tři měsíce poté, co člověk začne užívat léky. Čím vyšší je dávka, tím pravděpodobněji se hyperplazie dásní vyskytne.

Někteří odborníci se domnívají, že akumulace plaku a nedostatek správné ústní hygieny pravděpodobně zvýší závažnost tohoto typu hyperplazie dásní.

Rizikové faktory

Existuje několik rizikových faktorů, které byly identifikovány pro gingivální hyperplazii, mezi něž patří:

  • Stáří
  • Predispozice (dědičná predispozice nebo náchylnost k onemocnění dásní)
  • Přítomnost již existujícího plaku
  • Vztah mezi určitými léky a tkání dásní

Diagnóza hyperplazie dásní

V závislosti na příznacích a základní příčině hyperplazie dásní může váš lékař provést různá diagnostická opatření a testy, které mohou být následující:

  • Bude provedeno důkladné vyšetření a anamnéza, aby se zjistily možné příčiny léků, hormonální vlivy a další. Vzhled a umístění oblasti přerůstání dásní může poskytnout důležité diagnostické informace.
  • Může být provedena biopsie k vyloučení patologických stavů (jako je lokalizovaná rakovina).
  • Krevní studie mohou být ve vzácných případech nezbytné k diagnostice základních zdravotních stavů.

Obvykle stačí důkladné vyšetření a anamnéza, aby poskytly dostatek informací k diagnostice základní příčiny gingivální hyperlazie, ale ve vzácných případech se provádějí laboratorní testy a další diagnostická opatření.

Léčba gingivální hyperplazie

Správná diagnóza gingivální hyperplazie (identifikace základní příčiny) je opravdu velice důležitá pro účinnou léčbu. Možnosti léčby mohou pak být následující:

  • Čištění parodontu a odstraňování plaku (k odstranění plaku a jiných dráždivých látek způsobujících zánět): K vyřešení stavu může být zapotřebí časté čištění, například každé tři měsíce.
  • Chirurgické odstranění pomocí laseru nebo skalpelu k odstranění tkáně podílející se na přerůstání/hyperplazii: Pokud se neřeší základní příčina gingivální hyperplazie, může být v mnoha případech vyžadováno chirurgické odstranění.
  • Konzultace s lékařem za účelem vysazení nebo změny léků způsobujících přerůstání: Změna léků stávající přerůstání neléčí. Více než pravděpodobně bude zapotřebí další léčba.

POZOR: Nikdy nepřestávejte užívat žádné léky na předpis bez předchozí konzultace se svým lékařem.

Hyperplazie dásní může být opakujícím se stavem navzdory zlepšení ústní hygieny, profesionální léčbě a substitucím léků. V takových případech může být nutné chirurgicky odstranit přerostlé dásně. Parodontologové mohou tuto operaci provést skalpelem nebo laserem.

Některé postupy používané k odstranění přerostlých dásní jsou:

  • Laserová excize. Parodontolog použije lasery k odstranění zanícené dásní. Jakmile jsou dásně odstraněny, parodontolog seškrábe veškerý nahromaděný plak kolem kořenů vašich zubů.
  • Elektrochirurgie. Při elektrochirurgii váš parodontolog aplikuje elektrické proudy na tkáň dásní, aby odřízl nebo odstranil to, co přerostlo.
  • Gingivektomie. Gingivektomie odstraní část dásní z okolí zubů. Parodontolog ořízne a odstraní nemocné dásně a poté vám zbývající dásně upraví pomocí stehů.

Shrnu to

Gingivální hyperplazie je přerůstání dásní kolem zubů. Existuje několik příčin tohoto stavu, ale často je to příznak špatné ústní hygieny nebo vedlejší účinek užívání určitých léků.

Hyperplazie dásní může mít za následek přerůstání dásní, které může být natolik závažné, že pokryje (nebo částečně zakryje) vaše zuby. To může znemožnit dobrou ústní hygienu (kvalitní čištění kartáčkem a zubní nití).

Preventivní opatření zahrnují dobrá opatření pro ústní hygienu prováděnou doma, pravidelné zubní prohlídky u lékaře a čištění a rychlé a účinné ošetření, když se poprvé objeví známky zánětu nebo nadměrného růstu tkáně.

Pokud se neléčí, může gingivální hyperplazie ovlivnit zarovnání vašich zubů a zvýšit riziko rozvoje onemocnění dásní. Hyperplazii dásní lze vyřešit zlepšením návyků ústní hygieny. V těžších případech je nutná chirurgická léčba.

Sponzorováno

Máte s gingivální hyperplazií nějaké zkušenosti? Budeme rádi, pokud nám napíšete do komentářů.

O dásních si u nás ještě přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva