Uvažujete, čím byste zkrášlili svou zahradu? Keře z rodu dřišťálu jsou rozhodně dobrou volbou. Jde totiž nejen o odolný, na pěstování, půdu, a zastřihávání nenáročný keř, ale navíc je docela praktický – skvěle poslouží jako okrasná solitéra, i jako mohutný a nepropustný živý plot.
Vaši zahradu rozsvítí paletou barev, jeho trny vás ochrání před nezvanými hosty (jak lidskými, tak těmi z říše zvířat), a jeho plody můžete využít k zavařeninám, na dezerty, nebo také jako přírodní lék. Pokud však nechcete mít po pár letech na zahradě dřišťálovou džungli, je na místě těmto keřům občas dopřát šetrný řez.
Dřišťálu, který je doma v severní Africe, Americe a v celé severní Evropě, je přes pět set druhů. Najdeme mezi nimi opadavé, částečně opadané, i stále zelené. Vyberete li si z vícera kultivarů, může vám vzniknout například pestrobarevný živý plot, který bude hrát všemi barvami po celý rok.
Jak pěstovat dřišťál
Před tím, než se podíváme na samotná stříhání tohoto keře, si krátce shrňme jeho pěstování – je tak jednoduché, že jistě nadchne i méně zkušené nebo zcela začínající zahradníky. Na půdní prostředí ani klima totiž není nijak náročný. Preferuje méně zálivky a snese i větší sucho. Neohrozí ho ani silný mráz. I jeho množení je jednoduché – metodou řízkování vám snadno a rychle vyroste nový keř…
Kdy stříhat dřišťál
Bez lidského zásahu většina druhů dřišťálu poroste i do více než tří metrů, a to jak do výšky, tak do šířky. Vznikne tak mohutná koruna, v níž se dříve či později vyskytnou suché, tedy bezlisté, neplodící větve. Střih je tak vhodný jak z estetického hlediska, tak z pohledu zdraví rostliny.
Než se pustíte do samotného procesu stříhání, nezapomeňte se vybavit vhodným vybavením. Dřevo dřišťálu je pružné, a rostou na něm velké, pevné trny. Kvalitní pákové nůžky zajistí práci, pracovní rukavice vám ochrání kůži.
Plody všech druhů dřišťálu jsou jedlé. Jejich červené bobule obsahují hlavně velkou dávku vitamínu C, což prozrazuje jejich kyselá chuť. Můžete si z nich vyrobit marmeládu, léčivý sirup nebo čaj. Napomáhají správnému trávení, působí močopudně a protizánětlivě. S dávkováním ale buďte opatrní, ve větším množství může působit opačně. Ideální množství je asi dvě až tři čajové lžičky sušených plodů denně.
A nakonec samotné zmlazování. U solitér jej provádějte na jaře. Máte li z dřišťálu živý plot, pusťte se do toho již v předjaří (u opadavých druhů ještě před tím, než na keřích začnou rašit první listy). Vzrostlý keř zbavte přibližně třetiny starého dřeva. Střih proveďte hned u země, podpoříte tím růst mladých výhonků.
A znovu proveďte střih v létě. Docílíte tím, že si plot zachová požadovanou velikost a tvar až do příštího předjaří. Budete li střih opakovat každé jaro či předjaří příští tři až čtyři roky, skvěle tak zmladíte celý keř.