Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plzeň vypsala výběrové řízení na provozovatele sdílených kol a koloběžek

  9:49
Bílé místo na mapě bikesharingu. I tak by se dal nazvat Plzeňský kraj, kde se o tento segment s vypětím všech sil stará jen jedna skupina plzeňských dobrovolníků ze spolku kolemplzne.cz. Ta „na koleně“ ve svém volném čase jedenáctým rokem umožňuje stovkám zájemců využívat sdílená kola. Zlom má nastat od poloviny letošního roku. Plzeň totiž vypsala výběrové řízení na provozovatele bikesharingu.
Lidé ze spolku kolemplzne zajišťují v krajském městě bikesharing už jedenáct let. Město nyní vypsalo výběrové řízení na provozovatele služby.

Lidé ze spolku kolemplzne zajišťují v krajském městě bikesharing už jedenáct let. Město nyní vypsalo výběrové řízení na provozovatele služby. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Tendr je ale podle odborníků na sdílení kol vypsán tak, že hrozí situace, že bílým místem kraj zůstane i nadále. Dvě renomované firmy, které MF DNES oslovila, totiž účast zatím nepotvrdily.

Dana Rambouska, marketingového ředitele bikesharingové firmy Nextbike, která působí ve 42 českých městech, prý těší, že se Plzeň rozhodla vypsáním tendru investovat do moderní městské mobility. „Je to krok správným směrem, který navazuje na strategické dokumenty města a sérii vyjednávání, která jsme v minulých letech v Plzni absolvovali. I v rámci tržních konzultací jsme se s městem podělili o velký díl svého know-how, jak nastavit fungující bikesharing,“ uvedl.

Podmínky jsou proti filozofii jednoduchosti a udržitelnosti

Podmínky, které byly prozatím zveřejněny v zadávací dokumentaci pro výběrové řízení, jdou ale podle něj proti filozofii jednoduchosti, udržitelnosti a komfortu obyvatel i návštěvníků města. „Alokovaný rozpočet, velikost flotily, její nestabilní řízení prakticky z měsíce na měsíc. To je výčet několika kritických parametrů, díky nimž nyní zvažujeme, do jaké míry má smysl se o zakázku ucházet,“ sdělil.

Jan Střecha z marketingu bikesharingové společnosti Rekola, která působí v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Prostějově, Krnově, Žďáře nad Sázavou a Bratislavě, uvedl, že společnost účast ve výběrovém řízení města Plzně zvažuje. „Dodávali jsme městu informace v rámci předběžných tržních konzultací,“ sdělil bez dalších podrobností.

Uzávěrka výběrového řízení je 10. května, systém má začít fungovat prvního července. „Díky podpoře města budou lidé využívat kola či koloběžky prvních 15 minut zdarma,“ řekla ČTK mluvčí radnice Eva Barborková. Město má pro vítěze tendru maximálně pět milionů korun ročně, letos tedy získá polovinu - 2,5 milionu korun.

Podle schválené studie mikromobility by mohlo být ve městě až 400 klasických kol, 200 elektrokol a 100 elektrokoloběžek. Pro rozjezd služby město od budoucího provozovatele požaduje nejméně 120 mechanických kol či koloběžek a 80 elektrokol.

Pokud bude v ulicích málo kol, lidé o službu ztratí zájem

Předseda spolku kolemplzne.cz Hynek Horák považuje za chybu právě to, že město dalo hranici 120 mechanických kol. To je podle něj na město velikosti Plzně málo. Když totiž kol nebude v ulicích dost, lidé budou opakovaně zjišťovat, že nemají na čem jet a službu si předplácet nebudou. V podmínkách tendru je podle jeho slov i to, že letošní sezona má trvat od července do září. „Nikdo nechápe, proč do září, když se v teplém počasí může jezdit i v říjnu či listopadu,“ podivuje se Horák.

Upozorňuje, že pro spolek dobrovolníků není bikesharing živobytí, ale spíš starost. „Takže já se vůbec necítím ukřivděný, že by sem přišel někdo jiný, naopak bych byl rád, kdyby ho podmínky neodradily,“ konstatuje Horák.

„Jsme skupina dobrovolníků, která tu léta byla proto, aby lidem umožnila alespoň nějaký bikesharing. Léta čekáme, že od města přijde nějaká strategie, která řekne, počítáme s bikesharingem, chceme zlepšovat cyklistickou infrastrukturu, aby byl zájem lidí větší. Ale tady se sypaly peníze do cyklistiky tak, že to úplně nedávalo smysl. Třeba se najednou postavila cyklostezka na okraji města, navíc široká a vyasfaltovaná, vůbec přece není nutné lít všude asfalt,“ vypráví Horák, který je vlastním povoláním právník.

Protože je cyklistika stále alternativní způsob dopravy, nemusí podle něj investice do ní být ve stamilionech korun. „Kdybychom byli v Kodani, bylo by to logické, ale Češi moc na kole jezdit zatím nechtějí, sází stále na auta,“ dodává Horák.

Služba kolemplzne.cz má ale jednu velkou výhodu - je levná a 300 až 400 lidem, kteří mají zaplacený tarif, ulehčuje život ve městě, kde bikesharing byl léta spíš sprostým slovem a navrch zde měla auta. „Navíc jsme svou existencí snížili počet aut ve městě,“ dodává Horák.

  • Nejčtenější

Nebylo to poprvé, plakala u soudu žena, které manžel strčil petardu do vaginy

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Asijská sršeň cestuje po D5, mohla by až do Prahy. Přírodovědci přidávají pasti

17. května 2024

Premium Po dalším nálezu sršně asijské na hranicích Středočeského kraje jsou včelaři obezřetní. Nežádoucí...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plot pokrylo 1,4 kilometru háčkovaných dek. Jedna vzniká 80 hodin

19. května 2024  10:18

Celkem 772 háčkovaných dek v sobotu pokrylo zábradlí u cyklostezky mezi Městem Touškovem a Kozolupy...

Vůči trestům je imunní, řekli znalci o muži souzeném za prodávání školačky na sex

20. května 2024  15:10

U Krajského soudu v Plzni dnes pokračovalo hlavní líčení s mužem z Karlovarska obžalovaným z toho,...

Sporná rampa do Kamenného rybníka nebude, proti záměru byli i vozíčkáři

20. května 2024  13:54

Sporný projekt na vybudování rampy pro přístup vozíčkářů nebo lidí s pohybovými potížemi do...

Labutí samici museli po napadení psem utratit, ochranáři hledají svědky

20. května 2024  10:47

Labutí samici na Pekelném rybníku u Vejprnic na Plzeňsku napadl o víkendu pes a ukousl jí část...

Plot pokrylo 1,4 kilometru háčkovaných dek. Jedna vzniká 80 hodin

19. května 2024  10:18

Celkem 772 háčkovaných dek v sobotu pokrylo zábradlí u cyklostezky mezi Městem Touškovem a Kozolupy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....