Raketa Ch-69 v ruském arzenálu. Měří 4,2 metrů a má dolet až 550 km

Ukrajinští vojenští představitelé potvrzují, že do arzenálu, který používají Rusové, přibyly řízené střely Ch-69, píše server Army Recognition. Vysvětlujeme, jaké jsou jejich schopnosti.

Střely Ch-69 jsou jednou z nejnovějších zbraní, které mají Rusové k dispozici. Světu byly představeny teprve nedávno, na veletrhu Dubai Airshow 2023. Dříve se Rusové jejich vývojem nejen nechlubili, ale dokonce svědomitě tajili jakékoli informace o jejich vývoji nebo technických specifikacích.

Střely Ch-69 v ruských službách

Ačkoli se první informace o použití raket Ch-69 na Ukrajině objevily již letos v únoru, byly neoficiální. Některé zdroje tehdy naznačovaly, že došlo k chybné identifikaci a ve skutečnosti se jednalo o o něco starší Ch-59, která byla „základem“ pro Ch-69. Nyní však již není pochyb, protože ukrajinská armáda informovala o používání nejnovějších raket Rusy.

Hrozivé rakety Rusové odpalují z nejlepších letounů

Střely Ch-69 jsou díky svým výkonům a úderné síle někdy přirovnávány k západním střelám AGM-158 JASSM. Zároveň je lze označit za výrazně vylepšené střely Ch-59. Oproti svému prototypu mají upravený drak a sníženou hmotnost (asi 770 kg, z toho asi 300 kg na bojovou hlavici) a hlavně mohou být použity k útoku na pozemní cíle bez ohledu na čas (včetně noci) a povětrnostní podmínky. Jsou také obtížněji zjistitelné pro nepřátelské průzkumné systémy.

Střely Ch-69 měří 4,2 m na délku a 0,4 m v průměru, rozpětí křídel je přibližně 2,5 m. Jsou poháněny dvěma proudovými motory NPO Saturn TRDD-50 MT. Jejich dolet se odhaduje na 550 km.

Střely Ch-69 mohou být odpalovány z minimální výšky 200 m a maximální výšky 11 000 m. Na rozdíl od střel Ch-59 odpalovaných převážně z letounů Su-35S a Su-24M jsou nosičem střel Ch-69 stíhačky Su-57, nejmodernější letouny ruského letectva.

Zdroj: redakce, armyrecognition.com