Opuštěný zámek Chotýšany: V romantickém zámku bývala před revolucí knihovna, dnes chátrá

Přidat na Seznam.cz

Skoro v každé druhé obci najdeme pozůstatek tvrze, hrad nebo zámek. Ne všechny se ale do dnešní doby dochovaly v dobrém stavu. Jedním z těch méně šťastných je třeba takový zámek Chotýšany, ve kterém byla před revolucí například knihovna. V současné době chátrá a těžko říct, jaký ho čeká další osud.

Vedle stála gotická tvrz

Zámek Chotýšany má velmi dlouhou historii, která sahá až do 14. století. První písemná zmínka o tehdejší tvrzi pak pochází z roku 1411. Od té doby to tady poměrně dost žilo a sídlo se dočkalo nejrůznějších úprav. V sousedství se pak během 18. století postavil reprezentativní barokní zámek, který byl zhruba v polovině 19. století upraven v novogotickém slohu. Což bylo v této historické etapě velmi moderní. Tvrz pak byla využívána například jako pivovar a lihovar, takže i když už se v ní nežilo, stále měla užitečnou funkci. Po 2. světové válce však začaly oba objekty postupně chátrat.

Zámek sloužil potřebám obce

Alespoň zámek, byť nesloužil svému původnímu účelu, našel využití jako středisko služeb pro obec. Kromě toho, že v něm byla knihovna, svou ordinaci v něm měl mít například i místní lékař. Stav zámku se, v porovnání s mnoha jinými místy, nezlepšil ani po roce 1989. Zámek byl navrácen v restituci, ale k žádné další zásadní údržbě nebo opravě nedošlo. Řada hospodářských budov, včetně zámku, je tedy dlouhodobě v havarijním stavu. A to i přes provizorní opravy.

Podle dostupných informací se však v areálu zámku plánuje nová výstavba. Ta ale může vyžadovat zbourání chátrajících historických budov. Což ale není možné, protože památkáři by z nich museli nejprve sejmout památkovou ochranu. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že obec by zámek ráda odkoupila za symbolickou částku, aby mohla začít s postupnou opravou, ale nedokáže se domluvit se současným majitelem, který požaduje peněz mnohem víc. Jak to tedy bude s romantickým zámkem Chotýšany dál, to je zjevně ve hvězdách.

Zdroj: redakce, Region Rozhlas, Hrady – zříceniny