Od Pekarové TOP 09 i lidovců Jurečky utíkají voliči, ODS posiluje: Andor Šándor okomentoval, v čem oba politici udělali zásadní chyby

Zleva Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka.
Zleva Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka.
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 4. 2024

Komentář: V uplynulém týdnu volební model agentury Median ukázal na pozoruhodná data. V březnu by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Jde od uplynulých sněmovních voleb v roce 2021 o plus minus podobná »čísla«. Ovšem překvapivou novinkou je, že ze stran, které před zmíněnými volbami vytvořily s ODS koalici Spolu, by TOP 09 i lidovci v březnu získali shodně 3,5 procenta hlasů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to by znamenalo, že by se obě strany »neprotáhly« do Sněmovny. Pro ŽivotvČesku.cz k tomu poskytl komentář glosátor Andor Šándor.

Podpora ANO a Pirátů se změnila jen mírně. Ve srovnání s únorovým modelem Medianu vzrostla u ANO o procentní bod a Pirátům klesla o půl procentního bodu. Hnutí STAN neudrželo únorovou devítiprocentní podporu. "ODS nadále posiluje na úkor svých koaličních partnerů," uvedl Median.

"Podle mého názoru mají lidovci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ KDU-ČSL –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ křesťanství jen v názvu. Reálně to, co prosazují, je zcela jinde. O tom ostatně vypovídá představení jejich návrhu, který má pomoci k vyšší porodnosti, v němž bezdětní by měli platit více na odvodech, pokud potomky nemají, což naštěstí narazilo u koaličních partnerů. Dále pak boj ministra Petra Hladíka proti exministrovi Cyrilu Svobodovi v duchu »budu podporovat to, abyste mohl říkat své názory do té doby, než budou v rozporu s mými« je další věc, která lidovcům uškodila," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor ohledně toho, proč jeho pohledem straně, jejímž lídrem je ministr Marian Jurečka, u lidí lidově řečeno v poslední době »pšenka nekvete«.

"Dodal bych také, že lidé nezapomínají. A i když si to někteří politici patrně nemyslí, tak lidé nejsou hloupí. A Jurečkova kauza ohledně neukončeného večírku v době, kdy se střílelo na filozofické fakultě, a jeho následné dělání mrtvého brouka se na podpoře voličů rozhodně podepsala," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Šándor.

Podle Medianu je v březnových údajích »cítit« únava voličů ze sněmovních stran, která se projevuje relativně vyšší podporou stran mimo Poslaneckou sněmovnu. "Nárůst podpory zaznamenaly KSČM, PRO 2022, Přísaha, Zelení i Trikolora," uvedli autoři průzkumu. Posun je podle nich patrně důsledkem začínající kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Ještě však zajímavější pohled se naskytl v rámci TOP 09, kterou vede předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Od dubna 2023 by se poprvé strana ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu.

"Topka má problém, že předsedkyně paní Pekarová Adamová neumí komunikovat způsobem, kdy by to lidé byli schopni akceptovat. Trochu méně arogance a více empatie by posloužilo k dobrému, byť si nemyslím, že by to už TOP 09 zachránilo. A poslední rozpor, který podle mého názoru straně nepomohl, tak je v odvolání ministryně Heleny Langšádlové. Ten rozpor spočívá v tom, že podle slov paní ministryně vedení TOP 09 vadilo, že neumí veřejně prodat svou práci a byla málo vidět, ale údajně za ní byla nějaká práce, tak to kontrastuje s tím, že za některými členy TOP 09 je vidět nějaké PR snažení být vidět, ale není za nimi vidět ta práce," dodal pro ŽivotvČesku.cz ve svém komentáři Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.