Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pražská sázka na Kanadu možná nevyjde. USA překvapují organizátory MS

Americký obránce Nick Perbix (25) se raduje z gólu do české sítě. foto: AP

Šlo o očekávaný krok, kterým měli organizátoři hokejového mistrovství uspokojit fanoušky v Praze. Do hlavního města se jim podařilo přesunout kanadský výběr. Jenže teď to zatím vypadá, že se ochudili o daleko zvučnější jména.
  11:08

Výbor domácího šampionátu měl při skládání skupin dvě základní priority.

Aby čeští hokejisté hráli v Praze a Slováci v Ostravě.

Umístění na posledním mistrovství, které rozhoduje o rozlosování následného turnaje, jim to umožnilo. Proto obrátili zrak k dalšímu přání. Dostat Kanadu do O2 areny.

Ta v roce 2015 přivezla do Česka mimořádně nabitý kádr. Sidney Crosby, Nathan MacKinnon, Taylor Hall, Claude Giroux, Brent Burns. Výčet jen pár jmen z blyštivé soupisky. Neměla konkurenci, zaslouženě si došla pro zlato.

Z hokejových kuloárů vycházely informace, že i tentokrát složí Kanada silný mančaft. Proto se organizátoři rozhodli poslat tým Spojených států do Ostravy a umístit Kanadu do Prahy. Obě strany s krokem následně souhlasily, stejně jako Mezinárodní hokejová federace.

Kanadský útočník Sidney Crosby (vlevo) a Benjamin Dieude-Fauvel z Francie v souboji o kotouč

„Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou taková, že pokud budou hrát v našem hlavním městě, můžeme očekávat příjezd hokejových hvězd. Rádi bychom divákům zprostředkovali zážitek ze sledování největších možných osobností současnosti,“ avizoval loni v květnu generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý.

Neúplná nominace USA na MS v Česku

Brankář: Alex Lyon (Detroit)
Obránci: Luke Hughes (New Jersey), Seth Jones, Alex Vlasic (oba Chicago), Jake Sanderson (Ottawa), Zach Werenski (Columbus)
Útočníci: Matt Boldy (Minnesota), Cole Caufield (Montreal), Joel Farabee (Philadelphie), Johny Gaudreau (Columbus), Luke Kunin (San Jose), Dylan Larkin (Detroit), Shane Pinto, Brady Tkachuk (oba Ottawa), Trevor Zegras (Anaheim)

K tomu dodal: „Myslím si, že rozdělení nemohlo dopadnout pro fanoušky lépe!“

Teď to spíš vypadá, že mohlo.

Kdyby nechali Američany v pražské skupině A.

Ti totiž nahlásili příjezd několika opor týmů z NHL. Dylan Larkin z Detroitu, Brady Tkachuk z Ottawy, Johnny Gaudreau z Columbusu nebo Seth Jones z Chicaga. A také všech deset již potvrzených hráčů do pole patří ve svých klubech mezi klíčové.

Leckoho taková sestava Spojených států překvapí. Nelze se moc divit, jindy totiž vozily spíše slabší soupisku s hráči na hraně NHL doplněné o studenty z univerzit.

Teď tomu tak nebude, více méně ze dvou hlavních důvodů. A o nich při sestavování skupin organizátoři ještě nevěděli.

Nejlepší liga světa totiž v únoru oznámila, že v roce 2025 zorganizuje turnaj čtyř zemí, který má být jakousi ochutnávkou před budoucím Světovým pohárem. Zúčastní se ho zámořské velmoci spolu s Finskem a Švédskem. Ve stejný den vyšla rovněž zpráva, že se hráči z NHL vrátí na olympiádu.

Proto se chtějí Američané ukázat v reprezentačním dresu už na mistrovství v Česku, touží si říct o pozvánku na minimálně jednu z akcí.

Mat Boldy (zepředu), Trevor Zegras a Cole Caufield slaví gól Američanů.

Koneckonců stejnou motivaci mají i Kanaďané, někteří z nich však tentokrát šampionát z různých důvodů odmítli. Navíc zkrátka ne pokaždé zůstanou v zámoří mimo boje play off tak zvučná jména. MacKinnon usiluje o druhý Stanley Cup v dresu Colorada, Mitch Marner by si zase přál zlomit torontské prokletí, poprvé by se chtěl zaradovat také Connor McDavid.

Není to ale tak, že by Kanada plánovala přicestovat s průměrným celkem, který by snad neměl aspirovat na medaile. Jen v porovnání s tím, co zatím ukázali Američané, nepůsobí nikterak oslnivě.

To i přesto, že účast přislíbila poslední jednička draftu do NHL Connor Bedard, stejně jako ta z roku 2021 Owen Power.

Na jednoho lídra ještě čeká. Pozvánku si stále rozmýšlí Crosby, jenž se s Pittsburghem neprodral do vyřazovacích bodů. V 36 letech stále dokazuje nesporné kvality, vyhrál klubové bodování, pro kanadský tým by byl parádní posilou.

Uvítali by ho jistě i fanoušci v Praze, kteří už tak budou ochuzeni o nabušený americký výběr.

Na Crosbyho totiž pořád hokejová veřejnost slyší.

A jistě by se ulevilo také organizátorům.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...