Od Belgie po Švédsko. Jaká témata hýbou volbami do europarlamentu v jednotlivých zemích?

V Bulharsku je nejvyšší nerovnost z celé Evropské unie. Vládní reformy blokují oligarchové a gangsteři

Bulharsko se může kromě písečných pláží chlubit taky překrásnými horami nebo raně středověkými kláštery a chrámy. Zároveň je ale nejchudší zemí Evropské unie, která se dlouhodobě potýká s politickou nestabilitou. Už se proto stává tradicí, že Bulhaři vycházejí z šetření evropského statistického úřadu jako nejméně šťastný národ Evropské unie.

„Co je štěstí? No přece hezké počasí, dobří přátelé, dobré jídlo, být zdravý,“ směje se Silvia, matka dvou malých dcer, v prosluněném odpoledni v parku uprostřed Sofie. Prohlašovat, že nejsem šťastný a toužit po něčem jiném, je podle ní tak trochu součástí bulharské mentality. Její kamarádka Ivanka souhlasí, že Bulhaři mají pořád hodně důvodů, za co být vděční, pocity neštěstí ale podle ní mají objektivní příčinu:

Čtěte také

„Největší problém je, že politická třída se nezabývá tématy, které lidi skutečně trápí. A to jsou věci, které jdou daleko za horizont korupce, jako jsou nerovnost, inflace, růst cen a nepředvídatelné prostředí.

V Bulharsku se dost možná jako v jediné zemi Evropské unie budou červnové evropské volby krýt s těmi parlamentními. Pro Bulhary nic nového – za poslední tři roky šli k volbám pětkrát, čtyřikrát z toho k předčasným. Příčiny vysvětluje politolog Jevgenij Dainov:

„Reformy zaváděné vládou vždy dospěly do fáze, kdy oligarchie a gangsteři začali cítit, že jsou jejich zájmy v ohrožení. A tak vládu svrhli a vyvolali volby.

Stranu gangsterů a oligarchického kapitalismu, která prý navíc podléhá ruskému vlivu, ztotožňuje politolog ze soukromé Nové bulharské univerzity s dlouholetým premiérem Bojkem Borisovem.

„On je nahoře jako velký boss, kolem sebe má pobočníky a představitel režimu je i v těch nejmenších vesnicích, ať už je to lokální gangster nebo starosta.

Ganster nebo ruský poskok

Slabinou Borisovova režimu je podle politologa Dainova, že na rozdíl od polských nebo maďarských autokratů nezměkčuje feudální model státu žádnou sociální politikou. Nerovnost je v Bulharsku nejvyšší ze všech unijních zemí. I proto je výsledkem opakovaných voleb v Bulharsku posilování proevropských stran.

„Před sedmi lety nevzešel z parlamentních voleb jediný proevropský poslanec, každý byl buď gangster nebo ruský poskok – a v posledních volbách jich bylo 63. Přestože je společnost manipulovaná propagandou, tak se pomalu a pod vlivem častých voleb politizuje a stát se proevropskou.

autoři: Tomáš Havlín , agf
Spustit audio