Viktoria Plzeň už má o trenérovi pro příští ročník jasno

Přidat na Seznam.cz

Plzeňská Viktoria čelila ohledně trenérské pozice pro příští sezonu řadě spekulacím, Západočeši už mají ale jasno. Pro další pokračování v klubu se podle Livesportu rozhodl dvaasedmdesátiletý trenér Miroslav Koubek.

Miroslav Koubek letos dovedl Plzeň až do čtvrtfinále Konferenční ligy, kde Viktorka vypadla s Fiorentinou. O postupujícím muselo v toskánské odvetě přitom rozhodnout až prodloužení. S prací Koubka jsou na západě Čech spokojení a nyní se tak dohodli na jednoletém pokračování.

Trenér přišel do Plzně z Hradce Králové v roce 2023 a vracel se tak do dobře známého prostředí. Ve Viktorce totiž působil během své trenérské kariéry hned dvakrát, v prvním případě to bylo v ročníku 2000/2001, v tom druhém a již o mnoho úspěšnějším zvedl v sezoně 2014/2015 nad hlavu mistrovský titul. Ten letos s Plzní už nevybojuje, jeho tým před nadstavbou figuruje v tabulce na 3. místě, se čtrnáctibodovou ztrátou na vedoucí Spartu. Zpravit chuť si však mohou v národním poháru, kde je čeká finále s pražskou Spartou.

Roli v Koubkově rozhodování sehrál zejména jeho zdravotní stav. Jako případná alternativa na jeho nahrazení se nabízel jeho současný asistent Jan Trousil, nebo Martin Svědík ze Slovácka. O Svědíka měl dříve zájem také Český fotbalový svaz na pozici hlavního kouče národního týmu, nakonec se však jeho vedení ujal Ivan Hašek. Svědík se po necelém půl roce rozhodl ve Slovácku skončit a o jeho dalším angažmá zatím není známo.

Podaří se Západočechům udržet své největší hvězdy?

Plzeň se tedy může těšit z dobré zprávy. Zároveň však bude muset přes léto usilovat o udržení některých opor svého týmu. Vynikajícími výkony na sebe upozornil fotbalovou Evropu brankář Jedlička, jenž byl hlavní tváří jarního tažení Viktorky Konferenční ligou. Dominantně se na pozici stopera prezentoval Robin Hranáč, jemuž by mohla cenovka ještě více vyrůst během letošního Mistrovství Evropy v Německu.

Nejvyšší čas posunout se ve své kariéře má tradiční opora záložní řady Lukáš Kalvach, kterému zdatně sekunduje jeho jmenovec Červ. Výborný a gólově plodný ročník prožil i Pavel Šulc, který si o změnu dresu řekl taktéž velmi hlasitě, a nesmíme zapomenout ani na Tomáše Chorého, jenž odvedl dobrou práci i v české reprezentaci.

Pokud se Západočechům podaří udržet osu týmu pohromadě, určitě se v kombinaci s prodloužením trenéra Koubka zařadí k aspirantům na titul. Ten bude mít v příštím ročníku ještě větší váhu, neboť vítěz ligy se rovnou kvalifikuje do Ligy mistrů.

zdroj: livesport