Třinec má pátý titul v řadě. Rozhodl hráč Ciencala, který začínal sezonu v Pardubicích

Přidat na Seznam.cz

Hokejisté Třince po páté v řadě ovládli tuzemskou nejvyšší soutěž, když v sedmém duelu série zdolali v prodloužení pardubické Dynamo. Svým počinem tak vyrovnali rekord Vsetína z devadesátých let, kdy se Valaši těšili rovněž z pěti po sobě jdoucích triumfů. O vítězství Ocelářů přitom rozhodl hráč, jenž letošní ročník zahajoval právě v dresu Pardubic.

Krásná série vyvrcholila v neděli večer na východě Čech. Domácí Perníkaři mohli přitom slavit již v pátek ve Slezsku, šesté utkání ovšem nezvládli a finále se tak na poslední zápas přesunulo znovu do Pardubic. Hosté měli k vytoužené trofeji o něco blíže ve 25. minutě, kdy po přihrávkách Kundrátka a Ciencaly otevřel skóre již legendární Petr Vrána. Pardubice však dokázaly ještě před druhou přestávkou srovnat krok, sedm vteřin před jejím koncem překonal Kacetla Ondřej Vála a začínalo se od znovu. Třetí část branku nenabídla, a tak se muselo rozhodnout v prodloužení. První dvacetiminutovka nad rámec základní části dopadne znovu beze změny skóre, a tak se šlo do pátého dějství. V něm přihrávku Daňa dopravil do domácí klece i s přispěním domácích obránců David Ciencala, a Oceláři tak mohli slavit.

Ciencala přitom letošní ročník zahajoval právě v Pardubicích. V jejich dresu odehrál v základní části 34 zápasů, během kterých vsítil 8 branek a přidal 14 asistencí. Pak ale přestoupil do Třince, kde si načasoval svoji formu právě na play-off. V jedenadvaceti utkáních si Ciencala připsal bilanci 7+7 a patřil ke klíčovým hráčům při tažení Ocelářů za pátým zlatem v řadě.

Třinec tak vyrovnal rekord Vsetína, kterému se doposud jako jedinému podařilo ovládnout pětkrát po sobě českou extraligu. První titul Valachů přišel v sezoně 1994/95, od té doby našli přemožitele až na přelomu milénia, kdy se z triumfu radovala pražská Sparta.

Druhé zlato je to pro současného trenéra Třince Zdeňka Motáka. Ten i letos svůj tým na vyřazovací boje skvěle připravil, když v semifinále se Spartou dokonce historicky poprvé třinečtí hokejisté otočili sérii z 0:3 na 4:3. Mečbol soupeře musel odvracet i ve finále, a tak se nabízí otázka – kdo ukončí nadvládu Slezanů?

zdroj: autorský článek