Letní dovolená po velké krizi. Čechům už je finančně lépe, nakupují zájezdy jako o závod

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 29. 4. 2024

Pandemie covidu, válka, vysoká inflace, energetický šok v domácnostech. Češi prožili skutečně složitá léta, která je donutila šetřit a rozvažovat útratu. Zdá se však, že těm nejhorším časům konečně odzvonilo a letošní letní dovolenou si mohou našinci s gustem užít. Mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková pro portál ŽivotvČesku.cz jasně konstatovala, že prodeje zájezdů jsou už teď o 20 procent vyšší než loni. Pozitivní trendy v chování spotřebitelů potvrzuje i hlavní ekonom investiční skupiny CFG Vladimír Pikora.

Nebyly to opravdu jednoduché roky, napínaly nervy i peněženky. Souběh několika krizových jevů způsobil náraz na peněženky a atmosféra ve společnosti řádně zhoustla. Zvláště kumulovaná inflace, která atakovala 30 procent, drtila domácí rozpočty. Vláda Petra Fialy se stala jakýmsi hromosvodem nespokojenosti, výslednicí byl mimořádný pokles podpory. Premiér, který se prezentuje jako poklidný anglický gentleman, trpělivě vysvětloval, že jeho kabinet pracuje na opatřeních na zlepšení národního hospodářství.

S příchodem nového roku 2024 opakoval Petr Fiala, že konečně bude líp. A jak se ukazuje na spotřebitelském chování Čechů, může tomu tak skutečně být. Lidé totiž začali velkoryseji plánovat své letní dovolené a po letech úhoru se chystají rozlétnout do atraktivních destinací, které zajistí odpočinek, zážitky i relaxaci od starostí všedního dne. Dojmy ovšem mohou být subjektivní, nechť promluví řeč čísel. A zde je jasný nárůst prodeje zájezdů. 

"Určitě jsme pozorovali už při prodeji zájezdů v rámci first minute nabídek opravdu zvýšený zájem zákazníků. Pozorovali jsme o 20 procent větší prodej oproti loňsku. Vidíme, že Češi chtějí cestovat a nechtějí si letní dovolenou nechat ujít. Chuť Čechů k cestování roste. Zájem o prodeje dovolených je velký," konstatovala pro portál ŽivotvČesku.cz mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Oživení celkového spotřebitelského zájmu po nejistém a složitém období potvrzuje hlavní ekonom investiční skupiny CFG Vladimír Pikora. "Vidíme to už na tržbách v maloobchodě. Je nižší inflace, reálné mzdy začaly růst. Větší poptávka v ekonomice je už vidět," popsal aktuální hospodářskou situaci pro portál ŽivotvČesku.cz.

Výborné zprávy o rostoucí křivce prodejů dovolených ale mohou na druhou stranu vyvolat obavy, jestli bude dostatečný výběr zájezdů za hranice všedních dnů. Podle Jiřiny Ekrt Jiruškové ale bude dostatek kapacit. "Co je pozitivní, díky novým hráčům na trhu jsou rozšířené nabídky kapacit. Nemělo by se stát, že by už v červnu nebylo z čeho vybírat. Velké české cestovní kanceláře navýšily zhruba o 10 až 15 procent svoje kapacity pro letní sezónu," vypočítala pro ŽivotvČesku.cz mluvčí cestovní agentury Invia.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.